Stājies spēkā notiesājošs spriedums 12.Saeimas deputātam un Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Saeimas frakcijas vadītājam Dainim Liepiņam krimināllietā par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā.

Liepiņš līdz ar šodienu zaudē deputāta mandātu, un Saeimai atsevišķi par šo jautājumu nav jālemj.

"Deputāts, kas notiesāts par noziedzīgu nodarījumu, uzskatāms par izslēgtu no Saeimas sastāva ar dienu, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums," paredz Saeimas Kārtības rullis.

Saskaņā ar Saeimas vēlēšanu rezultātiem Liepiņa vietu Saeimā varētu ieņemt Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs Rihards Melgailis, kurš ir nākamais "aiz strīpas" palikušais LRA kandidāts Zemgales vēlēšanu apgabalā.

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments šodien atstāja negrozītu Zemgales apgabaltiesas spriedumu, ar kuru Liepiņš atzīts par vainīgu par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā un sodīts ar naudas sodu trīs minimālo mēnešalgu apmērā, tas ir, 1080 eiro.

AT lēmums nav pārsūdzams, informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Līdz šim Liepiņam bija liegts piedalīties Saeimas sēdēs, un viņš saņēma 50% no mēnešalgas. Deputāts, kas notiesāts par noziedzīgu nodarījumu, uzskatāms par izslēgtu no Saeimas sastāva ar dienu, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums, - teikts parlamenta Kārtības rullī.

Liepiņš ir saņēmis arī apstiprinājumu no Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT), ka viņa sūdzība par cilvēktiesību pārkāpumiem ir pieņemta izskatīšanai un tiks izskatīta iespējami īsākā termiņā. ECT parlamentārietis ir vērsies kā pēdējā un augstākajā instancē, aizstāvot savas tiesības uz taisnīgu un saprātīgā termiņā izskatītu lietu, kā arī tiesības pilnvērtīgi piedalīties Saeimas un komisiju darbā, īstenojot vēlētāju doto mandātu.

Deputāta lietas izskatīšana dažādās tiesu instancēs ilgst jau kopš 2013.gada, kad pret viņu tika celta apsūdzība par kļūdaini aizpildītām amatpersonas deklarācijām, kuras tikušas izlabotas.

"Jāuzsver, ka faktu par ierosināto kriminālprocesu nevienam un nekad neesmu slēpis. Pirms vēlēšanām par to bija informēti gan mani partijas biedri LRA, gan mani vēlētāji Zemgales vēlēšanu apgabalā. Tāpat es neiebilstu un nekad neesmu iebildis pret manas lietas izskatīšanu un taisnīgu iztiesāšanu. Gluži pretēji - esmu vienmēr iestājies par ātru lietas virzību. Par manu cilvēka tiesību pārkāpumu es uzskatu nesamērīgi ilgo lietas izskatīšanu un iztiesāšanu, kā arī aizliegumu pilnvērtīgi piedalīties Saeimas un komisiju darbā, tādējādi nespējot īstenot vēlētāju doto mandātu," akcentē politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!