Foto: LETA

Par Ventspils Augstskolas (VeA) rektora pienākumu izpildītāju valdība otrdien apstiprināja šīs augstskolas līdzšinējo mācību prorektoru Kārli Krēsliņu, portāls "Delfi" uzzināja Ministru kabinetā (MK).

Jau ziņots, ka VeA Satversmes sapulce 25. maija sēdē pieņēma lēmumu saistībā ar uzticības zudumu atcelt no rektora amata VeA rektori Gitu Rēvaldi. Viņa vērsās Administratīvajā rajona tiesā, lai pārsūdzētu augstskolas Satversmes sapulces lēmumu par atcelšanu no amata.

MK sēdē otrdien piedalījās vairāki VeA pārstāvji, tostarp pati Rēvalde un prorektora pienākumu izpildītājs Edvards Ratnieks. VeA pārstāvji vērsa valdības uzmanību uz to, ka nav sagaidīti Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Izglītības kvalitātes valsts dienesta atzinumi par radušos situāciju. Tāpat VeA pārstāvji pauda neizpratni, kāpēc šis lēmums tiek pieņemts tādā steigā.

"Manuprāt, viss stāsts ir par to, ka Rēvaldes kundze neklausa Lembergu," uzsvēra Ratnieks.

Rēvalde pauda uzskatu, ka viņas rīcībā nav informācijas par to, ko īsti viņa savā darbībā ir pārkāpusi.

"Jums jābūt piesardzīgiem, pieņemot lēmumu," sacīja Rēvalde, aicinot valdību šo lēmumu atlikt.

omēr Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pauda, ka "šī epopeja ir trīs nedēļu garumā" un nav iemesla apstrīdēt Valsts kancelejas un IZM juristus. Savukārt izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis ( V) neizslēdza iespējamo tiesvedību šajā jautājumā.

Ministri lēmumu atbalstīja vienbalsīgi.

No Augstskolu likumā noteiktā regulējuma izriet, ka augstskolas satversmes sapulces lēmums par rektora atcelšanu stājas spēkā tad, kad tas ir apstiprināts MK.

Tāpat MK rektora atcelšanas gadījumā ir jāizvērtē satversmes sapulces pieņemtā lēmuma atbilstība Augstskolu likuma un augstskolas satversmes noteikumiem.

Izglītības kvalitātes valsts dienests, izvērtējot procesu, kādā rektore tika atbrīvota no amata, ir konstatējis, ka lēmuma pieņemšanas procesā nav pārkāpti Augstskolu likuma un VeA Satversmes noteikumi.

Otrdien VeA rektora amata pienakumu izpildītāja amatā ieceltais 1963. gadā dzimušais Krēsliņš kopš 2013. gada ir VeA mācību prorektors. Pirms tam no 1997. gada viņš strādāja Rīgas Ekonomikas augstskolā par maģistratūras programmas direktoru un asociēto profesoru.

Vēstīts, ka pirmdien preses konferencē augstskolas rektore Rēvalde paziņoja, ka "VeA darbinieki saņem draudus ar mērķi piespiest tos neteikt neko pozitīvu par rektores darbu, kā arī saskaras ar politisko spiedienu".

Savukārt VeA Satversmes sapulces priekšsēdētāja Dace Štefenberga Rēvaldes pausto noraidīja, uzsverot, ka viņas nekonkrētie apgalvojumi liek apšaubīt sacītā patiesumu.

Jau ziņots, ka, apstrīdot lēmumu par atbrīvošanu, Rēvalde atsaucas uz likuma normām, norādot, ka augstskolas Satversmes sapulce lēmusi ārpus savas kompetences, jo rektoru atbilstoši var atcelt no amata pēc augstskolas Senāta vai izglītības un zinātnes ministra ierosinājuma, ja tā darbībā konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi.

Tāpat ziņots, ka Ventspils dome norādījusi, ka VeA nelikumīgi iztērēti pašvaldības līdzekļi vismaz 10 tūkstošu eiro apmērā un dome varētu neslēgt vienošanos par finansējumu augstskolai, jo nav pārliecības par naudas lietderīgu izlietojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!