Foto: DELFI

Rīgas apgabaltiesas lēmums noraidīt advokātes Irinas Kaukes izteikto lūgumu un paturēt spēkā Ventspils mēram Aivaram Lembergam noteikto drošības līdzekli - aizliegumu pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus - netiks pārsūdzēts, pastāstīja advokāte.

Advokāte norādīja, ka šis tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Kā vēstīts, Lemberga advokāte Kauke vienā no iepriekšējām sēdēm tiesai bija izteikusi lūgumu mainīt Lembergam noteikto drošības līdzekli – aizliegumu pildīt Ventspils domes priekšsēdētāja amata pienākumus. Tiesa šo lūgumu noraidīja.

Advokāte skaidroja, ka viņa izteikusi lūgumu pārskatīt drošības līdzekli par noteiktas nodarbošanās aizliegumu – aizliegumu pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus. Savukārt tiesa, runājot par izteiktā lūguma būtību, iepriekš vairākkārt tika izmantojusi vārdu savienojumu "ieņemt amatu".

Drošības līdzeklis – aizliegums pildīt Ventspils domes priekšsēdētāja pienākumus – Lembergam piemērots 2007. gadā.

Nākamā sēde tā dēvētajā Lemberga lietā paredzēta 28. jūnijā plkst. 11 un tajā prokuratūra gatavojas iesniegt jaunu apsūdzību.

Tāpat arī ziņots, ka 2008. gadā tika apvienoti abi tiesai nodotie kriminālprocesi, kuros apsūdzēts Lembergs. Kopumā apvienotajā lietā ir apmēram 200 sējumu. Bez Ventspils mēra apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils uzņēmējs Sormulis.

Lembergs tiesai nodotajā kriminālprocesā apsūdzēts pēc vairākiem toreizējā Kriminālkodeksa pantiem – par pilnvaru realizāciju interešu konflikta situācijā, esot valsts amatpersonas statusā, kukuļņemšanu, kā arī dokumenta viltošanu vai izmantošanu. Viņš arī apsūdzēts pēc Krimināllikuma panta par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Pirmajā tiesai nodotajā kriminālprocesā prokuratūra Lembergu apsūdzējusi, ka viņš kā amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, personiski vairākkārt pieņēmis kukuļus kopumā 239 670 latu (341 tūkstoša eiro) apmērā, kas saistīti ar kukuļa izspiešanu par darbību izdarīšanu un neizdarīšanu kukuļdevēja interesēs, ko viņš varēja īstenot, izmantojot dienesta stāvokli.

Viņš apsūdzēts arī par to, ka personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī organizētā grupā izdarījis noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu 4 916 900 latu (6,996 miljonu eiro) apmērā, pārkāpjot likumā noteiktās prasības, un, apzinoties šo līdzekļu un mantas iegūšanas noziedzīgumu, izstrādājis nepatiesu dokumentu un to izsniedzis, kā arī veicinājis un piedalījies mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli ar likumu aizliegti, izdarot to mantkārīgā nolūkā un personīgās ieinteresētības dēļ.

Lembergs apsūdzēts arī par to, ka izdarījis tīšas darbības, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, radot ar šīm darbībām būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldes kārtībai un ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, izdarot to mantkārīgā nolūkā, realizēja pilnvaras interešu konflikta situācijā, radot būtisku kaitējumu valsts un sabiedrības interesēm, izdarīja tīšu likumā noteikto pilnvaru īstenošanu interešu konflikta situācijā, nodarot būtisku kaitējumu valsts un sabiedriskajām interesēm, kā arī apzināti norādījis nepatiesas ziņas likumā noteiktajās deklarācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!