Foto: PantherMedia/Scanpix

Pavasarī aizdomās par maluzvejniecību jūras krastā pie Ventspils, Liepenē, policija aizturējusi divus vīriešus, tostarp vides inspektoru – Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālās administrācijas priekšnieces vietnieku Raiti Čakstiņu. Valsts vides dienests un Dabas aizsardzības pārvalde neko nelikumīgu inspektora rīcībā nesaskatīja un noticēja inspektora stāstam – viņš pamanījis un izvilcis maluzvejnieka tīklus, taču noformēt dokumentus viņam iztraucējis policists, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

Zvejniekiem savi tīkli ir īpaši jāmarķē – katrā tā galā ir jābūt karodziņam –, bet uz bojas – tīkla īpašnieka uzvārdam. Saskaņā ar raidījuma vēstīto ir gandrīz neiespējami jūrā pamanīt nemarķētu tīklu, jo tie parasti izlikti nomaļākās vietās, kur mazāk iespēju, ka parādīsies kāds inspektors vai zvejnieks, kurš varētu ziņot par nelikumīgi izliktajiem zvejas rīkiem. Tāpat nereti grēkojot arī licencētie zvejnieki, kuri papildu legālajiem tīkliem, mēdz slepus ielikt arī nelikumīgos tīklus.

Čakstiņam Liepenē ir zvejošanas licence – viņš ir gan zvejnieks, gan inspektors vienlaikus. Izcelt savus tīklus viņš devās arī svētdienā, 6. martā, taču papildu likumīgajiem, viņš aizliegtajā zonā laivā ievilka arī divus nemarķētus tīklus. Notikumam ir liecinieks.

''Mūsu darbinieks pamanīja 4 karodziņus, tas ir – divus marķētus tīklus, kuru virzienā viņi devās. Kas varēja atrasties apmēram 100 metrus, tātad atļautajā attālumā. Vienā brīdī viņš redz, ka, virzoties virzienā uz šiem marķētajiem tīkliem, laiva apstājās un laivā tiek ievilkts tīkls, kuram nav redzamas nekādas marķējuma zīmes. Pēc tam šie paši kungi dodas tālāk, tātad pie šiem marķētajiem tikliem, izvelk šos tīklus un dodas atpakaļ taču ne par šo pašu vietu, kur viņi brauca, bet uz otru pusi. Un atkal viņš pamana, ka 30 – 40 metru attālumā no krasta tiek izvilkts vēl viens tīkls, kurš arī ievietots laivā, raidījumam pastāstījusi Valsts policijas Kārtības policijas Ventspils iecirkņa priekšniece Iveta Būdeniece.

Aizdomīgo rosīšanos selgā pamanījis atvaļinājumā esošs kriminālpolicijas darbinieks. Viņš izsaucis papildspēkus un līdz to atbraukšanai aizturējis vides sargu ar visu laivu un tajā esošajam zivīm. Krastā ieradās policija un arī Valsts vides dienesta vides inspektori, kas fiksējuši lomu, atlaiduši zivis, bet nelikumīgos tīklus paņēmuši iznīcināšanai. Čakstiņš raidījumam noliedzis, ka nemarķētie būtu viņa tīkli.

Materiālus par nelikumīgajiem tīkliem policija nodeva Valsts Vides dienestam.

''Gan mūsu inspektori, gan Dabas aizsardzības pārvaldes inspektori ir tiesīgi veikt šo kontroli tur. No ētiskā viedokļa tas, ka šim inspektoram tur ir izsniegta zvejas licence un viņam ir viņa tīkls, neuzskatu, ka tas ir labākais teiksim saimniekošanas prakse, tāpēc mūsu pārvaldes inspektoriem nevienam nav šādu tīklu mūsu kontroles teritorijā nu tīri no ētiskā apsvēruma. Nav labi pašam kontrolēt un pašam zvejot. Mēs tur nesaskatījām nekādu smagu pārkāpumu, tad lietu izskatīt mēs aizsūtījām Dabas aizsardzības pārvaldei, lēmuma pieņemšanai,'' raidījumam paudusi Ventspils reģiona pārvaldes Kontroles daļas vadītāja Anna Adamsone.

Dabas aizsardzības pārvaldē materiālus izvērtēja Kurzemes reģionālās administrācijas direktore Dace Sāmīte. Arī viņa nekādus pārkāpumus sava padotā rīcībā nesaskatīja. Sāmīte arī par pieņemamu atzinusi apstākli, ka Čakstiņš vienlaikus ir gan zvejnieks, gan kontrolētājs. Interešu konfliktus nesaskatot arī abu priekšniece, Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektore Sandra Bērziņa: "Jā, es zinu, ka viņi ir medību kolektīvā, par viņu priekšnieku un padoto attiecībām es nevaru komentēt, bet atrasties medību kolektīvā nav nekas pretlikumīgs, tas ir jebkuram no mums brīvā laika pavadīšanas tiesības.''

Bērziņa paudusi pārliecību, ka notikušais ir pārpratums, kad pēc labākās sirdsapziņas rīkojies gan vides inspektors, kurš ārpus darba laika ir vilcis nelikumīgus tīklus, gan ārpus dienesta esošais policists, kuram tas licies aizdomīgi. Tieši policista iejaukšanās esot liegusi apzinīgajam vides inspektoram rakstiski fiksēt pārkāpumu.

Situācija esot bijusi pārprotama, tāpēc izdots rīkojums, ka inspektoriem, atrodot brīvajā laikā nelikumīgus tīklus, turpmāk vispirms ir jāziņo Vides dienestam un tikai ar viņu klātbūtnē tīkli jāņem ārā. Ja ar tīklu krastā pieķertu parastu zvejnieku, viņam atņemt lomu, zivis, tīklu, laivu, licenci un iespējams pat automašīnu. Kā arī būtu jāmaksā simtiem eiro liels naudas sods, vēsta raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!