Foto: LETA

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītāja Anda Čakša veselības ministra postenī būtu kā "farmācijas biznesa ieliktenis", uzskata Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) vadītājs Pēteris Apinis.

Apinis pauda, ka Čakša nav strādājusi par ārstu, bet visu mūžu darbojusies farmācijas biznesā, turklāt Latvijas veselības aprūpē pietiekami "ir baudīti cilvēki", kas saistīti ar farmāciju.

"Man rodas iespaids, ka tas ir kārtējais farmācijas lielais spiediens. Viņu farmācija iedabūja dažādu slimnīcu valdēs. Visur, kur strādājusi valdē, viņa milzīgi palielinājusi birokrātiju un samazinājusi medicīnas iespējas. Bez komentāriem. Nu, bezcers. Tas ir farmācijas ieliktenis. Viņa ir mēģinājusi dakteriem iesmērēt vienu vai otru medikamentu. Kādas reformas? Viņas vadībā turpināsies farmācijas uzvaras gājiens un birokrātija," pauda Apinis.

Jau vēstīts, ka pēc skandāla saistībā ar ķirurģisku manipulāciju veikšanu Latvijas Onkoloģijas centrā, apejot oficiālo pacientu reģistrācijas kārtību, līdzšinējais veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) šodien atkāpās no amata.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, Latvijas Zaļā partija (LZP) Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) ir piedāvājusi veselības ministra amatam virzīt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītājas Čakšas kandidatūru.

LZP politiķi pagaidām atturas no komentāriem šajā jautājumā, uzsverot, ka lēmums par to, kam jābūt veselības ministra amata kandidātam, ir jāpieņem Ministru prezidentam.

Koalīcijas partneri norāda, ka nekomentēs kandidātus līdz viņu oficiālai nosaukšanai.

Savukārt pati Čakša šodien uz zvaniem neatbild.

Čakša 1999.gadā absolvējusi Latvijas Medicīnas akadēmiju, iegūstot ārsta izglītību, 2002.gadā ieguvusi specializāciju pediatrijā un 2007.gadā absolvējusi Rīgas Starptautisko ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolu, iegūstot maģistra grādu biznesa vadībā.

No 2011.gada Čakša ir Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja.

2014.gada februārī Čakša tika iecelta par Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekli un šos pienākumus pildīja vienlaikus ar Bērnu slimnīcas vadīšanu. Tomēr 2015.gada decembrī viņa no Stradiņa slimnīcas valdes atkāpās, skaidrojot, ka vēlas lielāku uzmanību pievērst Bērnu slimnīcā veicamajiem darbiem.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Čakša šobrīd strādā arī kā psihoterapeite Dr.Ģīļa Plastikas ķirurģijas klīnikā. Viņa darbojas arī Rīgas Stradiņa universitātes Padomnieku konventā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!