Foto: LETA

Zolitūdes traģēdijas krimināllietā pieteiktas morālās un materiālās kompensācijas par kopējo summu 3,4 miljardi eiro, pastāstīja Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā.

Tiesā norādīja, ka šīs kompensācijas pieteiktas līdz martam, brīdim, kad krimināllieta sākta skatīt pēc būtības. Patlaban krimināllietas sēdēs notiek cietušo pratināšana, un pirms liecību sniegšanas tiesa noskaidro, vai cietušie uztur pieteiktās kompensācijas, tālab pieteikto kompensāciju summa ir mainīga.

Pieteikto kompensāciju summas ir atšķirīgas. Piemēram, SIA "Maxima Latvija", kas lietā figurē arī kā cietusī juridiskā persona, iesniegusi kompensācijas pieteikumu par 1 688 276 eiro lieliem zaudējumiem, bet sabrukušās ēkas īpašnieki uzņēmums "Tineo" tiesai pieteikuši 4 400 000 lielu kompensāciju.

Jau vēstīts, ka marta sākumā tiesa krimināllietu sāka skatīt pēc būtības. Lietā apsūdzēts sabrukušā lielveikala "Maxima" būvkonstrukciju autoruzraugs Ivars Sergets, būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvprojekta vadītājs Andris Kalinka, uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs attiecīgajā periodā Staņislavs Kumpiņš, Mārtiņš Draudiņš, kurš bija atbildīgais būvuzraugs projekta pirmajai kārtai, Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietnieks Jānis Balodis, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas eksperte Marika Treija, būvinspekcijas priekšnieka vietniece Aija Meļņikova un "Maxima Latvija" darba aizsardzības speciāliste Inna Šuvajeva.

Apsūdzības uzrādītas par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības, valsts amatpersonas bezdarbību un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. Apsūdzētās personas savu vainu neatzīst.

Tāpat tiesa lēmusi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu arhitektu firmai "Kubs", "Re&Re", "CM Consulting" un "Maxima Latvija".

Apsūdzību uztur Agris Skradailis, Kaspars Cakuls un Jekaterina Kušakova. Lietā ir 144 liecinieki, tāpat piesaistīti desmit eksperti. Lietas materiāli apkopoti 80 sējumos.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" 2013.gada 21.novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji, bet ievainoti tika vēl vairāki desmiti cilvēku.

Šajā lietā par cietušajiem atzītas 268 personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!