Foto: LETA

Man kā ateistam ir pilnīgi nepieņemami, ka valsts savāktie nodokļi tiks izlietoti šādai fakultātei, Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” piektdien ieceri pārveidot Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāti par Kristīgās teoloģijas fakultāti komentēja kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs sociālantropologs Roberts Ķīlis.

Viņš pauda uzskatu, ka tā ir fiksā ideja, kas rada daudzus jautājumus, piebilstot, ka šādā fakultātē būtu jābūt pārstāvētam arī ateismam.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadursksis ( V) sacīja, ka Latvija ir noslēgusi līgumu ar Svēto Krēslu par katoļu teoloģijas fakultātes atjaunošanu. Cik ministram esot zināms no ārlietu ministra sarunām un sarunām ar Svētā Krēsla valsts sekretāru Pjetro Parolinu, kurš maija sākumā viesojās Latvijā, Vatikāns nepastāv uz to, ka tiek atjaunota katoļu fakultāte, kā to paredz līgums, bet ka tā ir Kristīgās teoloģijas fakultāte. Tas ir tikai LU kompetencē, kā tā veido savas fakultātes. Jo "mums ir tāda lieta kā augstskolu autonomija," akcentēja Šadurskis.

Viņš ar atzina, ka šobrīd nav runa par termiņu, bet gan par diskusiju, ka abas līgumslēdzējas puses vienojas, ka tas būtu vēlams virziens. Ja universitāte izveido šo fakultāti, tad tā var vērsties Augstākās Izglītības padomē (AIP) pēc finansējuma valsts apmaksātām studiju vietām.

LU rektors Indriķis Muižnieks raidījumā prognozēja, ka sarunas būs ilgas prognozējot, ka šis process var ilgt no diviem līdz pat 10 gadiem.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka starp LU un kristīgo konfesiju vadītājiem notiek pārrunas par Kristīgās teoloģijas fakultātes izveidi.

LU jau paudisi bažas, ka šādā fakultātē varētu būt pārāk liela konfesiju ietekme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!