Foto: DELFI

Atskanot trauksmes signalizācijai veikalā "Maxima", teorētiski veikala darbinieki savu darba vietu varēja atstāt, taču praktiski - nē, ceturtdien Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā Zolitūdes traģēdijas krimināllietas izskatīšanā liecināja kāda cietusī veikala darbiniece.

Sieviete Priedaines ielas "Maxima" veikalā sākusi strādāt aptuveni gadu pirms traģēdijas. Viņa skaidroja, ka ar darba drošības noteikumiem nav iepazinusies, bet, taujāta, vai veikala vai uzņēmuma vadība to ir aicinājusi darīt, cietusī darbiniece atbildēja, ka neatceroties. Vienlaikus sieviete iepriekš liecināja, ka aptuveni trīs mēnešus pēc tam, kad pieņemta darbā kā zāles darbiniece veikalā, viņai bijušas apmācības par darba noteikumiem. Apmācībās viņai demonstrēta filma, taču sīkāk pastāstīt, kas tieši tajā stāstīts, viņa nevarēja.

Savukārt, jautāta, vai, atskanot trauksmes signalizācijai, viņa varējusi atstāt savu darba vietu un evakuēties, viņa atbildēja: "Teorētiski varēju, bet praktiski - nē."

"Teorētiski es varēju visu pamest un iziet no veikala, taču praktiski es paliku strādāt tāpat kā pārējie veikala darbinieki," viņa paskaidroja, sakot, ka "veikalos jau bieži noskan trauksmes signāls, taču tas neliecina ne par kādām briesmām". Tāpēc arī šoreiz viņa redzējusi, ka viņas kolēģi turpina strādāt, un rīkojusies tāpat. Sieviete gan pieminēja, ka pēc trauksmes signāla nostrādāšanas piegājusi pie saviem kolēģiem, lai uzzinātu, ko darīt, bet lēmums bijis vienbalsīgs - palikt un turpināt darbu.

Gada laikā, kopš sieviete strādājusi Priedaines ielas "Maxima" veikalā, trauksmes signāls nostrādājis divas reizes. Taču traģēdijas dienā tas nostrādājis vairākas reizes, bet pēdējo reizi ap pulksten 16 tas skanējis aptuveni 40 minūtes.

Traģēdijas dienā cietusī sieviete strādājusi līdz pulksten 17 un pēc darba laika beigām devusies iepirkties. Iegādājusies visus produktus, viņa jau devusies prom, kad atcerējusies, ka pāris lietas tomēr nopirkt aizmirsusi, tāpēc devusies atpakaļ veikalā. Brīdī, kad noticis pirmais nogruvums, viņa atradusies netālu no kasēm.

Tāpat viņa tiesā liecinājusi, ka manījusi, ka uz jumta notiek būvdarbi. Par to liecinājuši pie veikala esošie smilšu maisi. Cietusī arī apstiprināja, ka veikala noliktavas telpās sienās bijušas plaisas. Aicināta aprakstīt plaisu vizuālo izskatu, tostarp lielumu, lieciniece sacīja, ka tās neesot bijušas lielas, norādot, ka tās bijušas līdzīgas plaisām, kuras redzamas tiesas zāles sienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!