Foto: LETA

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa ceturtdien pulksten 10 turpinās skatīt tā dēvēto Zolitūdes traģēdijas krimināllietu, kurā uz apsūdzēto sola kopumā sēdušās deviņas personas, liecina informācija Tiesu informatīvajā sistēmā.

Iepriekš liecinieki tiesā liecinājuši par trauksmes signalizāciju, kura veikalā pirms jumta iebrukuma skanējusi vairākas reizes, ieslēdzoties arī aicinājumam veikala apmeklētājiem pamest tirdzniecības centra telpas. Tāpat liecībās izskanējusi informācija par to, ka signalizācija veikalā skanējusi arī citās dienās vēl pirms traģēdijas. Par to liecinājuši gan "Maxima" veikala darbinieki, gan pastāvīgie apmeklētāji.

Līdz šim nopratinātie liecinieki pieteikuši morālā un materiālā kaitējuma kompensācijas, kuru summa variē no pāris tūkstošiem eiro līdz pat 100 000 eiro.

Jau ziņots, ka prokuratūra piecas personas sauca pie kriminālatbildības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas. Šīs personas ir ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Toreiz prokuratūra apsūdzības uzrādīja arī trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietniekam Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai. Šīm personām apsūdzības uzrādītas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas.

Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam prokuratūra apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Tāpat iepriekš Rīgas tiesas apgabala prokuratūra pie kriminālatbildības saukusi arī SIA "Maxima Latvija" darbinieci Innu Šuvajevu. Persona pie kriminālatbildības tiek saukta par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, kas izraisīja smagas sekas.

Lietas materiāli apkopoti 80 sējumos, bet kopumā izņemtie lietiskie pierādījumi ir vairākas tonnas smagi. Valsts apsūdzību lietā uztur prokurori Agris Skradailis, Jekaterina Kušakova un Kaspars Cakuls. Lietu skata tiesnesis Erlens Ernstsons, tiesnese Dzintra Zemitāne un tiesnese Aiga Freimane. Savukārt rezerves tiesnese ir Anita Grāvīte. Pirmie divi no lietas skatīšanas vēlējušies atstatīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!