Neskatoties uz Veselības ministrijas (VM) un mediķu nostāju, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti otrdien tomēr lēma neatbalstīt deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) priekšlikumu aizliegt smēķēt arī grūtniecēm.

Priekšlikumu atbalstīja gan VM pārstāvji, gan Latvijas Ārstu biedrība. Tāpat priekšlikumu atbalstīja arī vairāki deputāti.

Tomēr, kā norādīja tiesībsargs Juris Jansons, nav skaidrs, kā šo normu būs iespējams izkontrolēt. Viņš norādīja, ka likuma normu, kura ir dekoratīva, ieviest nevajadzētu. Tam piekrita arī vairāki deputāti. Piemēram, Gundars Daudze (ZZS) aicināja, kā apakškomisijas priekšlikumu grozījumiem virzīt aizliegumu smēķēt bērna un grūtnieces klātbūtnē. Pēc tam, kad deputāti Parādnieka priekšlikumu bija noraidījuši, viņi atbalstīja Daudzes priekšlikumu.

Parādnieks rosināja likumā paredzēt aizliegumu grūtniecēm smēķēt, jo uzskata, ka ir jāaizstāv arī nedzimuša bērna tiesības būt pasargātam no kaitīgajiem tabakas dūmiem.

Parādnieks uzsvēra - Rīgas Dzemdību nama informatīvajā materiālā norādīts, ka smēķējot topošā māte savu mazuli pakļauj šādiem riskiem: iedzimtas sirdskaites, jaundzimušo pēkšņās nāves sindroms, mācīšanās un uzvedības traucējumi turpmākās dzīves laikā, samazināts dzimšanas svars, infekcijas un citiem riskiem.

Kā ziņots, Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumprojekts cita starpā paredz aizliegt smēķēt transportlīdzekļu salonos un kabīnēs.

Likumprojekts arī paredz aizliegumu izvietot tabakas izstrādājumus un to preču zīmes mazumtirdzniecības vietās. Šis jaunais likumprojekts izstrādāts, lai, pārņemot Eiropas Savienības tabakas direktīvu, cita starpā noteiktu arī jaunas prasības tabakas izstrādājumu iepakojumam.

Jaunajā likumā būs noteikti smēķēšanas ierobežojumi un vietas, kur aizliegts tirgot cigaretes un citus tabakas izstrādājumus un smēķēšanas produktus.

Tāpat likums paredz ierobežojumus tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko cigarešu un uzpildes flakonu laišanai tirgū, kā arī to reklāmas un sponsorēšanas ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!