Foto: LETA

Uzņēmumu reģistrs (UR) pieņēmis lēmumu atlikt partijas "Gods kalpot Latvijai" reģistrāciju, informēja UR.

Tiesa, partijai uzdots līdz šā gada 13.jūnijam novērst trūkumus, taču UR neatklāj, par kādiem trūkumiem ir runa.

Kā ziņots, partiju "Gods kalpot Latvijai" nodibināja 27.februārī. Par partijas priekšsēdētāju tika ievēlēts biedrības "Gods kalpot Latvijai" valdes loceklis Andrejs Požarnovs.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) iepriekš aicināja "Gods kalpot Latvijai" pārstāvjus izvairīties no šādu simbolu lietošanas politiskā spēka izveidē.

9.martā UR notika Konsultatīvās padomes nozaru sēde, kuras laikā tika spriests par partijas "Gods kalpot Latvijai" nosaukumu. Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube atzina, ka "Gods kalpot Latvijai" karavīriem ir ļoti emocionāli, ļoti simboliski un svarīgi vārdi. Viņš vēlāk piebilda, ka lielai cilvēku grupai šie trīs vārdi ir īpaši un personiski un to izmantošana jebkurā citā formā mulsinātu karavīrus.

Simboli, kas tiek lietoti bruņotajos spēkos, ir plaši pazīstami un simboliski, sēdē teica Valsts prezidenta konstitucionālo tiesību padomnieks Jānis Pleps. Viņš minēja, ka no juridiskā viedokļa varētu būt pārprotams aspekts - partija ar nosaukumu "Gods kalpot Latvijai" izraisītu asociācijas, ka kāds karavīrs varētu būt iesaistījies šajā politiskajā spēkā, raisot nepareizu priekšstatu. Pleps teica, ka šī saukļa izmantošana var apdraudēt NBS politisko neitralitāti.

Tiesību doktors Jānis Grasis atgādināja, ka šajā jomā ir precedents, jo simboliskie vārdi "Tēvzemei un brīvībai" tiek izmantoti politiskās partijas nosaukumā.

Janīna Kursīte-Pakule (V) aizrādīja, ka tā pavisam noteikti nebūtu laba prakse - "piesavināties" Latvijas armijai un Zemessardzei piederošu devīzi. Sēdes dalībnieki arī norādīja, ka piemērā par "Gods kalpot Latvijai" politiskais spēks mēģina monopolizēt vienu simbolu, saikni ar armiju, līdz ar to var rasties asociācijas, ka šī partija mēģina popularizēt, atbalstīt armiju. Sēdē izskanēja, ka šādas devīzes izmantošana radītu maldinošas ziņas par partijas mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!