Foto: LETA

Uzņēmumu reģistrs (UR) pamatojas uz subjektīvu viedokli, ka aģentūras "Russia Today" pārstāvniecība Latvijā nodarbotos ar masu mediju darbību - tāds nav pārstāvniecības mērķis, otrdien Administratīvajā rajona tiesā skaidroja "Rossija segodņa" pārstāvis Ziedonis Ūdris.

Advokāts skaidroja, ka tas ir tikai UR subjektīvais viedoklis, ka "Rossija segodņa" pārstāvniecības darbs Latvijā varētu būt saistāms ar masu mediju darbu, un UR nav pierādījumu, kas pamatotu šādu secinājumu un pieņēmumu. Ūdris uzsvēra, ka gadījumā, ja šāda pārstāvniecība tiktu reģistrēta, tā nenodarbotos ar informācijas sagatavošanu un sniegšanu - tā nodarbotos ar tirgus izpēti, "Russia Today" reklamēšanu un tās produktu reklamēšanu.

Advokāts arī atgādināja par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes vēstuli, kurā bija norādīts, ka šādas pārstāvniecības atvēršanas mērķis būtu izplatīt Krievijas interesēm atbilstošu informāciju. "Rossija segodņa" pārstāvis tiesā arī norādīja, ka pārstāvniecība nebūtu publisks tiesību subjekts, tā neīstenotu pārvaldību un pārstāvniecība nav juridiska persona.

Savukārt UR pārstāve tiesā uzsvēra, ka galvenais arguments ir tāds, ka tā arī netapa skaidrs, ar ko īsti nodarbosies "Rossija segodņa" pārstāvniecība. Tika skaidrots, ka pēc kāda laika - jau pēc UR pagājušā gada lēmuma - tika precizēts, ka pārstāvniecība nodarbosies ar informācijas sniegšanu par pašu aģentūru, tās reklamēšanu, tomēr UR nesaprot, kādēļ šādu informāciju nevarēja sniegt uzreiz.

Tāpat reģistra pārstāve atgādināja, ka pērn pēc UR lēmuma "Rossija segodņa" nāca klajā ar paziņojumu, ka tiek ierobežota preses brīvība, ar ko pārstāvniecība tehniski neplānoja nodarboties. Tas, ko toreiz norādīja UR, bija uzmanības vēršana uz apstākli, ka pārstāvniecības darbības pamatvirziens vairāk šķita vērsts uz mediju darbību.

UR galvenais arguments ir tāds, ka pārstāvniecības darbības mērķi neatbilst pārstāvniecības būtībai kā tādai.

Tiesa nolēma, ka spriedums lietā būs pieejams 5.aprīlī pēc plkst.15.

Kā ziņots, pērn augustā UR lēma atteikt Latvijas pārstāvniecību reģistrā ierakstīt aģentūru "Russia Today". Iestādē skaidroja, ka UR valsts notārs, izskatot Krievijas Federālās valsts unitārā uzņēmuma "Starptautiskā informācijas aģentūra "Rossija segodņa"" pārstāvniecības reģistrācijas pieteikumu, pieņēmis lēmumu atteikt minēto pārstāvniecību ierakstīt pārstāvniecību reģistrā.

Jau vēstīts, ka iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), balstoties uz drošības iestāžu atzinumu, Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļāvis juristus no Krievijas Jevgēņiju Koroļovu un Jeļenu Timošenkovu, apliecināja ministrs, plašākus komentārus nesniedzot. Krievijas propagandas portāls "Sputnik" vēstīja, ka abas iepriekšminētās personas ir starptautiskās informācijas aģentūras "Rossija segodņa" juristi un bija plānojuši piedalīties minētajā tiesa sēdē.

Jau vēstīts, ka darbu Latvijā sākusi Krievijas propagandas portāla "Sputnik" versija latviešu valodā - "sputniknews.lv". Portālā publicētas ziņas latviešu un krievu valodā par notikumiem Latvijā, Krievijā un citviet pasaulē, solot, ka tieši šis interneta resurss runāšot "par to, par ko citi klusē".

"Sputnik" ir daļa no Krievijas valsts informācijas aģentūras "Rossija segodņa", kuru vada Dmitrijs Kiseļovs. Savu propagandista darbību dēļ Kiseļovs ir iekļauts Eiropas Savienības sankciju sarakstā.

Kā liecina informācija "sputniknews.lv" portālā, ""Sputnik" pilnībā orientējas uz ārvalsts auditoriju. Katrai "Sputnik" redakcijai ir savas vietnes lielākajās pasaules galvaspilsētās, kā arī "Sputnik" pārraida no vietējo radiostaciju studijām". Saskaņā ar portālā publicēto informāciju kopējais "Sputnik" radio ētera stundu skaits pārsniedza 800 stundas diennaktī 130 pasaules pilsētās, 34 valstīs un 30 pasaules valodās.

Domēnu "sputniknews.lv" reģistrējusi Krievijas valsts informācijas aģentūra "Rossija segodņa". Tajā ir atrodamas pāris e-pasta adreses preses relīžu, sadarbības un reklāmas izvietošanas piedāvājumu iesūtīšanai, bet nekādu citu kontaktu nav, kā arī nav redzama informācija, kas ir rakstu autori un redakcijas darbinieki.

Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets iepriekš intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica, ka valsts pārvaldes darbiniekiem jābūt uzmanīgiem komunikācijā ar Krievijas ārpolitikas instrumentu "Sputnik". Mežviets norādīja, ka "Sputnik" nav reģistrēts medijs Latvijā, līdz ar to tā darbinieki nav žurnālisti. "Sputnik" Latvijā īsteno Krievijas ģeopolitiskās intereses, tādēļ ir rūpīgi jāizvērtē komunikācija ar tā darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!