Foto: F64

Ķīpsalas izstāžu hallē Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa otrdien otrajā sēdē turpināja skatīt tā dēvēto Zolitūdes traģēdijas krimināllietu, kurā apsūdzības celtas deviņām personām. Sēdes teksta tiešraides arhīvu var lasīt portālā "Delfi".

Iepriekšējā tiesas sēdē pērnā gada 8. decembrī lietas izskatīšana tika atlikta. Tiesa deva "Maxima Latvija", kas lietā ir gan cietušās personas statusā, gan personas statusā, pret kuru tiek lūgts piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli, laiku atrisināt jautājumus, kas saistīti ar tās advokāta Oskara Rodes iespējamo interešu konflikta risku un uzņēmuma interešu tālāko pārstāvību.

Pirms tiesas sēdes pie izstāžu centra paredzēts protesta pikets, kurā piedalīsies bojāgājušo ģimenes locekļi un citi cietušie, pastāstīja Biedrības "Zolitūde 21.11." pilnvarotā pārstāve Regīna Ločmele-Luņova. Saskaņā ar viņas sniegto informāciju protestēji pulcēsies, lai paustu savu sašutumu par tiesas lēmumu liegt cietušo pārstāvim juristam Armandam Smanam iepazīties ar vienas apsūdzētās iesniegto procesuālās aizsardzības lūgumu. Tāpat protestētāji plāno paust sašutumu par pastāvošo varbūtību, ka uz tiesas sēdi varētu neierasties viena no apsūdzētajām, kurai izteikti slepkavības draudi, kā arī par iepriekš izskanējušajām ziņām, ka turpmākās tiesas sēdes varētu tikt pasludinātas par slēgtām.

Kā vēstīts, prokuratūra par cietušajiem krimināllietā atzinusi 263 personas, un kopējais pieteiktais kompensācijas apmērs ir 155 miljoni eiro.

Kā liecinieki līdz šim krimināllietā pieteikti 144 cilvēki. Lietas izskatīšanā pieaicināti arī desmit eksperti.

Lietas materiāli apkopoti 80 sējumos, bet kopumā izņemtie lietiskie pierādījumi ir vairākas tonnas smagi.

Valsts apsūdzību lietā uzturēs prokurori Agris Skradailis, Jekaterina Kušakova un Kaspars Cakuls. Lietu skatīs tiesnesis Erlens Ernstsons, tiesnese Dzintra Zemitāne un tiesnese Aiga Freimane. Savukārt rezerves tiesnese būs Elīna Leitāne. Pirmie divi no lietas skatīšanas vēlējušies atstatīties.

Jau vēstīts, ka prokuratūra piecas personas sauca pie kriminālatbildības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas.

Šīs personas ir ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Toreiz prokuratūra apsūdzības uzrādīja arī trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietniekam Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai. Šīm personām apsūdzības uzrādītas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas.

Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam prokuratūra apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Tāpat iepriekš Rīgas tiesas apgabala prokuratūra pie kriminālatbildības saukusi arī SIA "Maxima Latvija" darbinieci Innu Šuvajevu. Persona pie kriminālatbildības tiek saukta par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, kas izraisīja smagas sekas.

Patlaban vairākiem apsūdzētajiem un arī atsevišķām juridiskajām personām ir uzlikti mantas aresti - apķīlāti konti, uzņēmumu kapitāldaļas, nekustamie īpašumi.

Pērnā gada 21. novembrī apritēja divi gadi kopš "Maxima" veikalā Zolitūdē iebruka jumts, laupot 54 cilvēku dzīvības. Tā ir lielākā traģēdija Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Līdz šim Latvijas tiesās cietušie iesnieguši vairākas civilprasības par daudzu desmitu miljonu morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu saistībā ar traģēdijas nodarītajām ciešanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!