Foto: LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē otrdien, 23. februārī, par spīti Saeimas Juridiskā biroja iebildumiem negrozīja Veselības ministrijas (VM) izstrādāto likumprojekta normu, kas paredz aizliegt smēķēt transportlīdzekļu salonos un kabīnēs.

Komisijas sēdē turpinājās diskusijas par VM izstrādāto likumprojektu, kas paredz ierobežot tabakas produktu izplatīšanu un nosaka stingrākas prasības ražotājiem.

Diskusijas komisijā raisīja priekšlikumā iekļautā norma, kas paredz aizliegt smēķēt transportlīdzekļu salonos un kabīnēs. Saeimas Juridiskā biroja pārstāve Inta Bārenīte vērsa uzmanību, ka personai ir iespēja izvēlēties, kā izturēties pret savu veselību. Biroja pārstāve atsaucās uz Satversmes 96. pantu, kas nosaka, ka "ikvienam ir tiesības uz privātās dzīves, mājokļa un korespondences neaizskaramību". Tāpat viņa atgādināja, ka šajā gadījumā nevar runāt par bērnu apdraudējumu, jo likums jau paredz aizliegumu bērnu klātbūtnē smēķēt.

Deputāts Andris Bērziņš (ZZS) sēdes laikā gan vērsa uzmanību, ka šo likuma normu nebūs iespējams izkontrolēt. Nākamais jautājums, ko tādā gadījumā vajadzētu apspriest, būtu smēķēšanas ierobežojumi privātīpašumos.

Savukārt VM ieskatā šis jautājums jāskata kompleksi ar aizliegumu pīpēt darbavietās. VM ieskatā šis aizliegums ir salīdzinājums ar ierobežojumu, kas liedz autovadītājiem izmantot telefonu, esot pie stūres. Arī deputāts Mārtiņš Šics (LRA) norādīja, ka smēķēšana pie stūres var novest pie ceļu satiksmes negadījumiem.

Lai gan deputātu starpā izcēlās diskusijas par minēto normu, Saeimas komisija lēma neprecizēt aizliegumu smēķēt transportlīdzekļu salonos un kabīnēs, norādot, ka "formāli priekšlikums netiek ņemts vērā".

Tikmēr Beztabakas nozares asociācijas iebildumus komisija nolēma skatīt pirms 3. lasījuma. Asociācija iebilda pret elektronisko cigarešu pārdošanas aizliegumu ar distances līguma palīdzību. Organizācija skaidroja, ka normas ieviešana padarītu neiespējamu elektronisko cigarešu e-veikalu darbību. Tāpat asociācija vērsa uzmanību, ka šādas normas pieņemšana neizslēgtu preču ienākšanu, piemēram, no Ķīnas.

Savukārt vairāku deputātu priekšlikumu, kas paredz tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču, to tvertņu un to preču zīmju izvietošanas aizliegumu mazumtirdzniecības vietās komisija nolēma skatīt kā atsevišķu likumprojektu, neiekļaujot iepriekš minētajā likumprojektā. Plānots, ka šis ierobežojums neattieksies uz tirdzniecības vietām, kuru pamatnodarbošanās ir šādu produktu tirdzniecība.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē bija aicināti piedalīties VM, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Ekonomikas ministrijas, tabakas industrijas pārstāvji un citi.

Vēstīts, ka Saeima 21. janvārī pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja VM izstrādāto likumprojektu "Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums", kas paredz ierobežot tabakas produktu izplatīšanu un nosaka stingrākas prasības ražotājiem.

Likumprojekta mērķis ir mazināt smēķēšanas izplatību un ierobežot tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to uzpildes tvertņu izplatību.

Tas paredz noteikt aizliegumu laist tirgū tabakas izstrādājumus ar raksturīgo aromātu, piemēram, augļu. Tāpat likumprojekts paredz uz tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko cigarešu un uzpildes flakonu iepakojuma izvietot brīdinājumus par ietekmi uz veselību.

Likumprojekts nosaka smēķēšanas ierobežojumus un nodarbināto tiesības strādāt darba telpā, kas ir brīva no cigarešu dūmiem vai elektronisko smēķēšanas ierīču tvaika, kā arī noteikts aizliegums smēķēt bērna klātbūtnē un transportlīdzekļu salonos un kabīnēs

Smēķēšanas ierobežojumi attiecināti arī uz elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm.

Likumprojektā teikts, ka tam "var būt negatīva fiskālā ietekme gan uz produktu ražotājiem, importētājiem un izplatītājiem, gan valsts budžetu. Tomēr, ņemot vērā, ka mērķis ir aizsargāt sabiedrības veselību, tiesiskā regulējuma ietekme uz tautsaimniecību kopumā būs pozitīva, jo tiks mazināta smēķēšanas izplatība sabiedrībā, kas mazinās arī ar smēķēšanas atkarību saistītās izmaksas".

Līdz šim ar tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu saistītie jautājumi tika regulēti likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu", kurš ar jaunā likuma spēkā stāšanos zaudēs spēku.

Priekšlikumus 2. lasījumam Saeimā var iesniegt līdz 5. martam, liecina Saeimas mājaslapā publicētā informācija.

Līdz šim priekšlikumus izteikušas vairākas organizācijas, tostarp Beztabakas nozares asociācija un Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!