Foto: Publicitātes attēli

"Maxima" traģēdijas prāvā tiks risināts tulkojuma jautājums, bet par nākamo tiesas sēdes vietu vēl tiks lemts, un šobrīd nevar pateikt, vai tā notiks Ķīpsalas hallē, pavēstīja Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas pārstāve Lana Ivulāne.

8.decembrī notika pirmā tiesas sēde par lielāko traģēdiju atjaunotās Latvijas vēsturē, kad, sabrūkot lielveikalam "Maxima" Zolitūdē, gāja bojā 54 cilvēki.

Tiesa sola risināt problēmas, kas radās saistībā ar tulkošanu uz krievu valodu, skaidrojot, ka sinhrono tulkošanu nepieļauj likums. Ivulāne vēl nenosauca iespējamos risinājumus, kas būšot atkarīgi gan no finansējuma, gan no aprīkojuma, gan no procesā iesaistīto personu skaita. Līdzšinējā tiesu prakse ir veikt tulkojumu, kā tas notika "Maxima" lietas pirmajā tiesas sēdē.

"Sinhrono tulkošanu neparedz Kriminālprocesa likums, taču tiesa un Tiesu administrācija risinās šo jautājumu, lai tiktu nodrošināts kvalitatīvāks tulkojums," sola atbildīgās personas.

Nākamā sēde notiks pēc vairākiem mēnešiem, bet pagaidām tiesa nevar atbildēt, vai tā notiks Ķīpsalas hallē. Tiesa apkopo informāciju, lai lemtu par nākamo tiesas sēdes vietu.

Atbildot uz jautājumu, vai nebija iespējams iepriekš novērst situāciju par interešu konfliktu, tiesas pārstāve komentē, ka to vajadzējis paredzēt uzņēmumam "Maxima".

"Jautājums par interešu konfliktu radās saistībā ar krimināllietas neizdalīšanu. "Maxima" vajadzēja paredzēt iespējamo interešu konfliktu," pauda Ivulāne.

Tiesas sēde ir atlikta uz 2016. gada 1. martu plkst.10. Šajā laikā "Maxima" ir jānodrošina cita pārstāvība un uzņēmuma pārstāvim ir nepieciešams laiks, lai iepazītos ar lielo krimināllietas sējumu skaitu. Nosakot nākamo tiesas sēdes datumu, tāpat ņemts vērā, ka tiesas sastāvā esošo tiesnešu lietvedībā atrodas citas lietas.

Tiesu administrācija atsakās prognozēt kopējās izmaksas Zolitūdes lietas izskatīšanā, jo tās būs atkarīgi no tiesas procesa norises vietas un tiesas sēžu skaita. Ja tiesu budžetā nebūs pieejami resursi, administrācija lūgs līdzekļus no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Otrdienas tiesas sēdes, kas notika Ķīpsalas izstāžu hallē, izmaksas veidoja 1160 eiro, ieskaitot tehnisko nodrošinājumu un telpu īri, bet autostāvvieta procesa dalībniekiem bija brīva.

Vai kādreiz iepriekš sēdes notikušas ārpus tiesas zāles Tiesu administrācijai datu nav.

Kopumā lietā par cietušajiem atzītas 263 personas. Lietā ir 144 liecinieki, piesaistīti desmit eksperti. Lieta apkopota 80 sējumos.

Uz apsūdzēto sola ir sagruvušās ēkas būvinženieris Ivars Sergets, ekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvprojekta vadītājs Andris Kalinka, būvdarbu vadītājs Staņislavas Kumpiņš, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš.

Apsūdzības uzrādītas Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem Marikai Treijai, Aijai Meļņikovai un Jānim Balodim, "Maxima Latvija" darbiniecei Innai Šuvajevai.

Juridiskās personas, pret kurām uzsākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai, ir "HND Grupa", "Kubs", "Re&Re", "CM Consulting" un "Maxima Latvija".

"Homburg" attīstīja tirdzniecības kompleksu Zolitūdē, to būvēja kompānija "Re&Re", bet ēku projektēja arhitektu firma "Kubs". Projekta būvuzraudzību īstnoja "CM Consulting".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!