Foto: F64

Trešdien Rīgā un visā Latvijā notiek Lāčplēša dienai veltīti piemiņas pasākumi, kā arī izstādes un koncerti. Rīgā šī diena iesākās ar ekumēnisku piemiņas dievkalpojumu Rīgas domā, ko apmeklēja valsts augstākās amatpersonas, reliģisko konfesiju līderi, kā arī militārpersonas un citi Latvijas patrioti. Vēlāk īpašā ceremonijā Rīgas Brāļu kapos tika nolikti vainagi un ziedi.

Trešdien visā Latvijā atzīmē Lāčplēša dienu, kurā tiek pieminēti un godināti neatkarīgās Latvijas armijas karavīri, kuri izcīnīja uzvaru pār tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī.

Todien Rīgā izšķīrās 1918. gada 18. novembrī dibinātās Latvijas Republikas liktenis, un pēc šīs kaujas kļuva skaidrs, ka Latvija ir nosargājusi savu neatkarību. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki. Par godu Latvijas brīvības cīnītājiem šo dienu atzīmē kā Lāčplēša dienu.

Trešdien Rīgā plānota ar Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde, lāpu gājiens, vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa, kā arī piemiņas brīdis Sudrabkalniņā.

No plkst.16 līdz pat plkst.23 notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem". Tajā paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz Strēlnieku laukumam, latviešu karavīru piemiņai veltīts svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa, kā arī folkloras kopu un rokgrupas "Skyforger" koncerts Latviešu strēlnieku laukumā un uguns plosta palaišana Daugavā.

Arī šogad Anglikāņu Svētā pestītāja baznīcā notiks koncerts "Daugavmalā mierīgs vakars" ar koru un solistu instrumentālistu piedalīšanos.

Rīgā notiks arī citi Lāčplēša dienai veltīti koncerti un būs apskatāmas tematiskas izstādes.

Kā katru gadu, Lāčplēša dienā iedzīvotāji ar svecītēm dosies uz krastmalu. VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) aicina iedzīvotājus izvietot svecītes īpaši tam paredzētās vietās - lai ar sveķiem un sodrējiem nesabojātu Rīgas pils mūra sienas, 11.novembra krastmalā pie mūra sienām uzstādīti nerūsējošā tērauda režģi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!