Foto: LETA

Zolitūdes lielveikala “Maxima” traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sekretārs Ints Dālderis (V) nolēmis neparakstīt apstiprināto galaziņojumu, jo neatbalsta politiski un morāli atbildīgo personu minēšanu galaziņojumā.

Likumā noteikts, ka komisijas galaziņojums ir jāapstiprina vismaz septiņiem komisijas deputātiem un tas ir jāparaksta komisijas priekšsēdētājam un sekretāram. Komisijas astoņi deputāti, tajā skaitā priekšsēdētājs, šodien balsoja par galaziņojuma apstiprināšanu. Savukārt sekretārs Dālderis balsoja pret un šodien žurnālistiem skaidroja, ka to neparakstīs, jo neatbalsta politiski un morāli atbildīgo personu minēšanu galaziņojumā.

Taujāts, vai līdz ar neparakstīšanu viņš centīsies juridiski panākt, ka galaziņojums netiktu atzīts par spēkā esošu, Dālderis nesniedza apstiprinošu atbildi. Viņš žurnālistiem pauda, ka Saeimas sēdē izklāstīs savu nostāju, un piebilda, ka galaziņojums nav normatīvais akts, tāpēc nevienam nekādas saistības neuzliek.

Dālderis uzsvēra, ka tiesai ir tiesības lemt, kas ir atbildīgie cilvēki, bet komisijai, kuru veido politiķi, nav pilnvaru kā atbildīgos nosaukt citus politiķus. Līdz ar to šo galaziņojumu kā kārtējo izmeklēšanas komisiju "farsa dokumentu" nav iespējams vairs vērtēt nopietni. Komisijas sekretārs gan arī atzina, ka 95% no galaziņojuma ir labi izstrādāti, taču pēdējās nedēļās iepriekš paveiktais ir sabojāts.

Savukārt Balodis norādīja, ka tā būtu bērnišķīga niekošanās no Dāldera puses, ja viņš neparakstītu galaziņojumu. Politiķis pauda, ka parakstīšana vairāk ir vērtējama kā formāls solis, jo likumā galvenais akcents ir likts uz absolūto balsu vairākumu. Komisijas priekšsēdētājs Dālderi nodēvēja par koalīcijas pieliktu "poļitruku", līdzīgu tam, kāds bija padomju armijā, kam jānodarbojas ar darba pieskatīšanu.

"Šajā gadījumā Dālderis izgāzās ar pieskatīšanu," norādīja Balodis, paužot, ka tālāk var runāt par to, vai valdība ir vai nav sašķobījusies, divu koalīcijas partiju deputātiem, neskatoties uz "Vienotības" spiedienu, balsojot par galaziņojuma apstiprināšanu. Balodis akcentēja, ka pirmo reizi Latvijas vēsturē var runāt par valsts spēju ar deputātu pieņemto lēmumu atzīties un nobalsot par atbildīgajiem Valsts būvinspekcijas likvidēšanā un arī par nepietiekami labo darbu Rīgas pašvaldībā būvniecības jomā.

Komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis (NSL) parakstīšanu gatavs uzticēt kādam citam deputātam, taču nepieciešamības gadījumā neizslēdz arī iespēju ievēlēt citu komisijas sekretāru.
Balodis skaidroja, ka galaziņojumu iesniegs Saeimas Prezidijā, kam būs tālāk jālemj par tā iekļaušanu Saeimas darba kārtībā. Komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka tas ir juridiskās interpretācijas jautājums, vai tā pieņemšanā izšķirošais ir balsu vairākums vai sekretāra paraksts. Ja Prezidijs uzskatīs, ka sekretāra paraksta trūkums ir pamats tā virzības uz uzklausīšanu Saeimas sēdē apturēšanai, tad Balodim par šādu rīcību būs kauns, norādīja politiķis.

Kā ziņots, parlamentārās izmeklēšanas komisija šodien apstiprināja galaziņojumu, minot tajā arī politiski un morāli atbildīgās personas.

Kā politiski un morāli atbildīgas personas galaziņojumā minētas: toreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars (V) un Daniels Pavļuts, bijušie Ekonomikas ministrijas valsts sekretāri Anrijs Matīss (V) un Juris Pūce (LA), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Komisija noraidīja komisijas sekretāra Dāldera priekšlikumu izslēgt no galaziņojuma norādi par minēto cilvēku morālo un politisko atbildību. Par personu svītrošanu balsoja Dālderis, Aleksejs Loskutovs (V), Igors Zujevs (S), Juris Vectirāns (ZZS) un Zenta Tretjaka (S). Savukārt šo priekšlikumu neatbalstīja komisijas priekšsēdētājs Balodis (NSL) un deputāti Artuss Kaimiņš (LRA), Mārtiņš Šics (LRA), Kārlis Seržants (ZZS), Kārlis Krēsliņš (ZZS) un Inguna Sudraba (NSL). Balsojumā nepiedalījās deputāte Inguna Rībena (VL-TB/LNNK).

Savukārt par galaziņojuma apstiprināšanu balsoja Balodis, Kaimiņš, Šics, Seržants, Vectirāns, Krēsliņš, Sudraba un Rībena. Pret galaziņojuma apstiprināšanu balsoja Dālderis un Loskutovs, savukārt balsojumā atturējās Zujevs un Tretjaka.

Deputātiem ir tiesības galaziņojumam pievienot savu atsevišķo viedokli.
Zolitūdes traģēdija notika 2013. gada 21. novembrī, kad, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, gāja bojā 54 cilvēki. Tā ir lielākā traģēdija Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!