Foto: Shutterstock

Augstākās izglītības padome (AIP) uzskata, ka nepieciešams sagatavot vairāk skolotāju ar specializāciju vairākos mācību priekšmetos.

Kā informēja AIP priekšsēdētājs Jānis Vētra, AIP uzskata par nepieciešamu palielināt studiju vietu skaitu profesionālajās studiju programmās, kas sagatavo skolotājus ar specializāciju vairākos priekšmetos.

AIP atbalsta pasākumus, kas studiju virzienā "Izglītība, pedagoģija un sports" veicina studējošo atlasi, veido konkursu uz valsts finansētajām studiju vietām, tādējādi nodrošinot spējīgāko un motivētāko personu piesaisti attiecīgās jomas studiju programmās.

Izskatot principus valsts budžeta finansēto studiju vietu sadalījumam nākamajam gadam, AIP atbalstīja to, ka valsts budžeta finansējums tiek novirzīts spējīgāko un izcilāko studentu studiju procesa nodrošināšanai. Tāpat jānodrošina tautsaimniecības nozaru līdzsvarotai attīstībai nepieciešamo speciālistu sagatavošana, kas ietver eksaktās un dabaszinātnes, kā arī medicīnas un radošo industriju pārstāvētos studiju virzienus.

AIP atbalsta augstskolu stratēģisko specializāciju, kas mazina resursu sadrumstalotību un studiju programmu dublēšanos, kā arī veicina programmu konsolidāciju augstskolu specializācijas jomās, kas izriet no attiecīgās institūcijas stratēģijā noteiktā studiju un pētniecības profila. Augstākās izglītības institūcijas stratēģiskās attīstības plāns, specializācijas jomas, kā arī studiju un pētniecības profils ir saskaņots ar dibinātāju un par to ir informēta AIP.

Lai nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu ieguldījumu un izlietojuma efektivitāti, augstskolās jābūt reglamentētam minimālajam kopējam studējošo skaitam bakalaura un maģistra studiju programmās, kas tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem. 2016. gadā AIP atbalsta valsts budžeta finansēto studiju vietu sadalījumu, kurā minimālais skaits visos vienas studiju programmas studiju gados kopā maģistra programmā ir 15 studējošie, bet bakalaura programmā - 30 studējošie.

Izņēmumi pieļaujami, ja programma ir jauna, tajā vēl nav studējošie visos studiju gados vai arī programmu ir paredzēts slēgt un tajā netiek uzņemti jauni studējošie. Tāpat pieļauts, ka studiju programma ir unikāla valsts vai reģionam specifiskā kontekstā, valstī nepieciešams mazāks attiecīgās studiju programmas absolventu skaits vai arī augstskola ir iesniegusi Akadēmiskās informācijas centrā pieteikumu par vairāku studiju programmu apvienošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!