Foto: LETA
Pateicoties sabiedrības ziedojumiem Rīgas Brāļu kapu Fonds četru gadu laikā veicis Noslēdzošās sienas restaurācijas darbus 167 000 eiro apmērā, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma (RBKLVM) fondā.

Noslēdzošās sienas Labās puses restaurācija tika veikta laika periodā no šī gada 5. maija līdz 10. oktobrim un šiem darbiem tika iztērēti 32 697 eiro, kas savākti 2014. gada 11. novembra akcijā sadarbībā ar LTV1 no tautas un no sponsoru ziedojumiem.

Par šiem līdzekļiem tika pabeigti restaurēto Strēlnieku bareljefu montāžas un nostiprināšanas darbi Rīgas Brāļu kapu sienā, restaurēti heraldiskie tēli Zemgale un Kurzeme, 10 apriņķu ģerboņi, kas simbolizē 250 novadus, uz leju vērstais zobens - Latvijas miermīlības un vienlaicīgi spēka un aizsardzības simbols, Strēlnieku bareljefi.

"Brāļu kapi ir visnozīmīgākais Latvijas memoriāls, kas izveidots godinot par valsts brīvību un neatkarību kritušo karavīru piemiņu," norādīja fonda prezidents ģenerālis Juris Vectirāns. "Kapos guldīti aptuveni 2000 varoņi, to skaitā ap 200 nezināmie. Brāļu kapu ansamblī harmoniski savienota arhitektūra, tēlniecība un ainava. Tas ir pirmais šāda veida ansamblis Eiropā. Rīgas Brāļu kapi ir mūsu latvju tautas vienotības, kopīga spēka, centienu, cerību un pārliecības simbols."

Fonda organizētos restaurācijas darbus vadīja Rīgas pieminekļu aģentūras galvenais speciālists Ivo Graudums, darbus veica restauratori Edgars Janočko, Kalvis Ozoliņš, Māra Redoviča.

Un īsi pirms Rīgas Brāļu kapu simtgades svinīgajiem pasākumiem 15. oktobrī restaurācijas darbus pieņems Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, Rīgas pieminekļu aģentūras pārstāvji un Rīgas domes vadība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!