Foto: LETA

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) tā dēvētajā melnajā sarakstā iekļāvis Krievijas uzņēmuma "GazEnergoStroi" prezidentu multimiljonāru Sergeju Čerņinu.

Iekšlietu ministrijas (IeM) preses pārstāve Gunta Skrebele apstiprināja, ka lēmums pieņemts, pamatojoties uz drošības iestāžu izvērtējumu, un šis pamatojums tiek sniegts personai individuāli. Citus komentārus IeM atturas sniegt.

Amatpersonu tiesības iekļaut personas to ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana Latvijā aizliegta, ir noteiktas Imigrācijas likuma 61.pantā. Šajā pantā teikts, ka iekšlietu ministrs lemj par ārzemnieka iekļaušanu sarakstā, ja pastāv kāds no septiņiem apstākļiem, piemēram, kompetentām valsts iestādēm ir pamats uzskatīt, ka ārzemnieks darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā, ārzemnieks rada draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai, ārzemnieks izdarījis vai plāno izdarīt smagu vai sevišķi smagu noziegumu. Tāpat ministrs sarakstā var iekļaut ārzemnieku, ja ir pamats uzskatīt, ka viņš izdarījis noziegumu pret cilvēci, un kompetentas ārvalsts iestādes sniegušas informāciju, kas liedz ārzemniekam ieceļot un uzturēties Latvijā.

Iekšlietu ministra pieņemtais lēmums ir administratīvais akts, kas ir pārsūdzams Augstākās tiesas Senātā.

Ja lēmums ir balstīts uz valsts drošības iestādes izlūkošanas vai pretizlūkošanas darbību rezultātā iegūtu informāciju, lēmumu var pārsūdzēt ģenerālprokuroram, kura lēmums gan ir galīgs.

2013.gadā Valmieras gaļas kombinātu iegādājās Čerņinam pilnībā piederošā SIA "Gazinvest".

Uzņēmuma prezidents Čerņins toreiz informēja, ka kombināta darbība tiks atjaunota jau 2014.gada nogalē, savukārt uzņēmuma teritorijā tiks iekārtots augsto tehnoloģiju parks, dodot darbu 400 cilvēkiem. Kā pērn atzina Valmieras pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Baiks, lai arī "GazEnergoStroi" uzņēmuma teritorijas sakārtošanā jau bija ieguldījis pārdesmit tūkstošu eiro, projekts ir pārtraukts, kas skaidrojams gan ar neskaidro situāciju gaļas eksporta biznesā Krievijas embargo dēļ, gan arī projekta neatbalstīšanu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā.

Babītes novadā pērnruden bija plānots nodot ekspluatācijā jaunu nekustamo īpašumu - slēgtu dzīvojamo ciematu "Jurmala Lake Club". Babītē būvētā "kluba ciemata" attīstītāji ir uzņēmums "S.I.Development" un Krievijas būvnieku asociācijas pirmais viceprezidents multimiljonārs Čerņins.

Čerņins 2013.gada vasarā piedalījās Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumā. Viņš piedalījās diskusiju panelī par Latvijas vietu globālajā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!