Foto: LETA
Trīs ģimenes ārstu sodīšana par nepamatotu slimības lapu izrakstīšanu varētu izraisīt citu ģimenes ārstu negatīvu attieksmi pret pacientiem, kuri pieprasa tādas izsniegt, pastāstīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītājs Pauls Princis.

Viņš gan uzsvēra, ka neatbalsta nepamatotu slimības lapu izrakstīšanu, tomēr tagad ģimenes ārsti varētu rūpīgāk izvērtēt pieprasītājus, kā arī skeptiskāk attiekties pret šiem pacientiem. Īpaši tas attiektos uz tiem, kuri nav ģimenes ārsta pacienti, bet vēršas pie viņa pēc palīdzības.

Princis stāstīja - ja ģimenes ārsti vairs tik labticīgi neuzticēsies saviem pacientiem, tad tas var novest "pretējā grāvī" - kādam, iespējams, nepamatoti slimības lapa netiks izsniegta.

Tāpat asociācijas prezidents norādīja, ka, ģimenes ārstiem rūpīgāk sākot veikt ekspertīzes, pieaugs rindas pie ārsta. "Ja kādreiz ģimenes ārsts vienam šādam pacientam veltīja 12 minūtes, tad tagad tās varētu būt 25 minūtes. Tas pagarinās pacientu rindas aiz ārsta durvīm," skaidroja Princis.

Atbildot uz jautājumu, vai jau šobrīd ģimenes ārstiem nav jāveic visas vajadzīgās procedūras, lai pārliecinātos, ka slimības lapa pieprasīta pamatoti, viņš stāstīja, ka tā, protams, ir, tomēr nedrīkstot aizmirst arī jau pieminēto labticīguma principu pret saviem pacientiem. "Ja man aiz durvīm gaida septiņi pacienti un trīs no viņiem ir gripas slimnieki, tad, atvēlot katram pacientam 25 minūtes, ne 12, pastāv lielāka iespēja, ka arī četri, kam nav gripa, būs aplipināti. Jāsalāgo ieguvumi," uzskata asociācijas vadītājs.

Princis pauda viedokli, ka "pats fakts jau sabiedrībā tiek leģitimizēts", jo arī amatpersonas mēdz saslimt tieši tad, kad pret tām sākts kāds kriminālprocess.

Viņš uzskata, ka šādi gadījumi veicina spriedzi sabiedrībā - tikai tāpēc, ka darba devēja un darba ņēmēja starpā rodas konflikts, kurā tiek iesaistīti arī ārsti.

Jau ziņots, ka Veselības ministrija (VM) lūgusi Veselības inspekcijai (VI) pārbaudīt ģimenes ārstus, kuri aktīvāk par citiem saviem kolēģiem izraksta pacientiem slimības lapas, pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Savukārt trīs ģimenes ārstes - Laila Alupa, Ludmila Zeiļuka un Rita Draška -, kuras LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" pieķēra slimības lapu viltošanā, pakalpojumus no 13.februāra par valsts naudu vairs nesniedz.

Jau ziņots, ka VM vairākiem ģimenes ārstiem par darbnespējas lapu viltošanu piemērojusi naudas sodus un liegusi iespēju sniegt valsts apmaksātus pakalpojumus, 9.februārī vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" 19.janvārī ziņoja par veiktu eksperimentu, kurā vairākas ģimenes ārstes piekritušas pacientam izrakstīt slimības lapu, ko pacients lūdzis, lai darba devējs viņu nevarētu atlaist, nevis tādēļ, ka pacients patiešām būtu slims.

VM un VI izvērtēja šo gadījumu un nolēma sodīt ārstes, "Panorāmai" sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS). Raidījums vēstīja, ka izrakstīt nepamatoto slimības lapu piekritušas četras no piecām ārstēm un visas atzinušas savu vainu.

Viņām uzlikts maksimālais naudas sods un liegta iespēja sniegt pakalpojumus par valsts naudu, skaidroja Belēvičs. Tieši šobrīd NVD strādā pie līgumu pārslēgšanas ar valsts apmaksātās veselības aprūpes sniedzējiem. Līgumi ar minētajiem mediķiem vienkārši netiks pagarināti, skaidroja ministrs.

Raidījums arī vēstīja, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācija lūgusi izmeklēt notikušo Valsts policijai un atkarībā no izmeklēšanas rezultātiem lems par sertifikācijas apturēšanu ārstēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!