Foto: DELFI

Aizvadītajos desmit mēnešos Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) ir arestējusi īpašumus, kas izmantoti noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai, kopumā četru miljonu eiro vērtībā, norāda ENAP priekšnieks Gatis Gudermanis.

ENAP priekšnieks paudis pārliecību, ka, nosakot obligātu nekustamo īpašumu aģentu sertificēšanu, vismaz daļa negodīgu darījumu starpnieku sāktu darboties likumā paredzētajā kārtībā. Tāpat Gudermanis uzskata, ka tiktu būtiski atvieglots uzraugošo institūciju darbs, ļaujot savlaicīgi identificēt un novērst krāpniecības gadījumus.

Visbiežāk ENAP saņem iesniegumus saistībā ar nenokārtotām parādsaistībām un darījumiem, kas veikti ar nekustamo īpašumu uz pilnvaru pamata. Tāpat ir gadījumi, kad cilvēki zaudē savu īpašumu vai saņem par to mazāku summu nekā pirms tam paredzējusi vienošanās, jo uzticējušies negodīgiem nekustamo īpašumu darījumu starpniekiem. Kā skaidrojis ENAP priekšnieks, lielākā daļa šo gadījumu nebūtu notikuši, ja darījumi tiktu veikti likumā paredzētajā kārtībā un noformēti atbilstoši normatīvajām prasībām. Viņš minējis, ka rakstiski nenostiprinātiem savstarpējiem darījumiem nav likuma spēka un tos nav iespējams pierādīt.

Gudermanis norāda, ka obligātā nekustamo īpašumu aģentu sertificēšana būtiski atvieglotu darbu gan ENAP, gan Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam.

Darījuma laikā fiksējot jebkādu aizdomīgu rīcību, likums paredz nekustamo īpašumu aģentiem informēt Valsts ieņēmumu dienestu un Ģenerālprokuratūras pārraudzībā esošo Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestu. Tas savukārt pārbauda saņemto informāciju un informē par to ENAP. Gudermanis skaidro, ka patlaban aģenta sadarbība ar pārraugošām institūcijām ir viņa paša brīva izvēle. "Ja aģentu sertificēšana būtu obligāta, viņiem būtu pienākums sadarboties. Mēs saņemtu vairāk šāda veida informācijas, mazinot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apjomus nekustamo īpašumu nozarē," pārliecināts ENAP šefs.

Gudermanis paudis, ka Valsts policijas un ENAP prioritāte nav samazināt saņemto iesniegumu skaitu par nelikumībām nozarē, bet gan palielināt iedzīvotāju drošību. Līdz ar to aģentu obligātās sertifikācijas ieviešana ir viens no instrumentiem, kā samazināt to aģentu skaitu, kas darbojas pelēkajā zonā. Tāpat tiktu veicināta to sadarbība ar uzraugošajām institūcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!