Foto: LETA

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš varētu tikties ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidentu Baraku Obamu viņa vizītes laikā Igaunijā, piektdien LTV raidījumā „Rīta Panorāma” apliecināja Bērziņš.

Tikšanās datums vēl gan tiekot konkretizēts, bet „ir skaidrs, ka šī augstākā līmeņa tikšanās notiks, lai saskaņotu jautājumus, kas saistīti ar NATO samitu".

Tas ir process, kas sākās pirms gada augustā, bet situācija kopš pērnā gada pasaulē ir dramatiski izmainījusies. Tāpēc jautājumi par NATO taktiku un rīcību katrai konkrētai valstij ir vairāk nekā būtiski. Visa nestabilitāte pasaulē liecina, ka NATO koordinācija un jaunās stratēģijas ir jāievieš un jāsaskaņo visi praktiskie vingrinājumi, lai pārbaudītu NATO reaģēšanas spēju. Tāpat tiks pārrunāta katras valsts un ES kopīgā iesaiste.  

Bērziņš gan nesniedza apstiprinājumu tam, vai Obamas vizīte notiks tieši 3.septembrī, kā iepriekš izskanējis Igaunijas medijos.

Ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kura pirmdien, 18.augustā, paredzējusi viesoties Rīgā, tiks pārrunāti gan „tekošie" jautājumi, gan būtiskā valstu turpmākā sadarbība, ieskaitot izglītību, kā arī jautājumi par Vācijas uzņēmumu iesaisti Latvijā, kur jāatrod risinājumi, atzina Valsts prezidents.  

Latvijas vēstnieks ASV Andris Razāns LTV piektdien sacīja, ka Obamas vizīte ir ārkārtīgi nozīmīga ne tikai valstij, kurp dosies ASV prezidents, bet visām trim Baltijas valstīm - tas ir augstākā līmeņa atbalsts mūsu drošībai, kas ir būtisks Eiropai saistībā ar notikumiem Ukrainā.

Vizīte signalizē tikai vienu un to, ka Baltijas valstu drošība un labklājība ir ASV augstākās prioritātes jautājums, jo citādi šādas vizītes nebūtu. Vizītei ir reģionāla dimensija un tā nav tikai vizīte vienā valstī, bet gan visās, sacīja vēstnieks.  

Vaicāts, kā vērtējams tas, ka ASV pirmo reizi uz Baltiju sūtīs tankus, Razāns sacīja, ka ir jāredz situācija kopumā. „Tā nu mums Dievs ir devis, ka mēs robežojamies ar Krieviju un NATO nedarītu savu darbu, ja nepieņemtu lēmumus to notikumu kontekstā, ko mēs redzam Ukrainā," sacīja vēstnieks. To kontekstā situācija Ukrainā ir nestabilāka, nekā pirms pus gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!