Foto: Publicitātes foto

Lai vairotu tautas pašapziņu, ir vairāk jāizceļ Latvijas izcilākās personības, kas dzīvo mūsu vidū šeit un tagad, veidojot gan tagadnes, gan nākotnes vēsturi, ir pārliecināta Latvijas Universitātes profesore filoloģijas doktore Ausma Cimdiņa.

"Mums ir savi varoņi, brīnišķīgi un talantīgi cilvēki, kas ar milzu pašatdevi strādā tautas labā. Tieši izcilas personības ir tas saliedējošais spēks, kas nodrošina tautas pastāvēšanu ilgtermiņā. Viņu devums jāparāda tādā gaismā, lai tas atmirdzētu cilvēku apziņā," viņa uzsvēra.

Lai noskaidrotu, kuras ir desmit Latvijas mūsdienu izcilākās personības kultūrā, politikā, sportā, zinātnē un uzņēmējdarbībā, līdz pat 13.jūlijam ikviens Latvijas iedzīvotājs var nobalsot par savu favorītu Latvijas Institūta (LI) un televīzijas kanāla "HISTORY" kopīgi rīkotajā aptaujā "Kuras ir Latvijas mūsdienu izcilākās personības, kas veido nākotnes vēsturi?"

Cimdiņa norādīja, ka popularizējot un godinot talantīgāko Latvijas cilvēku sasniegumus, mēs kliedējam joprojām iesīkstējušo priekšstatu par latviešiem kā kalpu vai bāreņu tautu, atmodinām un vairojam lepnumu par saviem izcilākajiem laikabiedriem, tautu un valsti un līdz ar to - arī paši par sevi.

"Daudzināto 700 verdzības gadu mītu vēl pagājušā gadsimta 30.gados atspēkoja latviešu rakstnieks Aleksandrs Grīns. Manuprāt, šo jautājumu var aplūkot arī no citas puses - 700 gadi zem svešām varām, protams, bijuši daudz smagu pārestību pilni, taču tie ir arī kaldinājuši un rūdījuši tautas sīkstumu un vitalitāti. Ciešā mijiedarbībā ar citām kultūrām vēstures griežos ir radusies unikāla, tikai Latvijai vien raksturīga kultūras savdabība un apbrīnojami daudz izcilu personību gan pagātnē, gan mūsdienās," norādīja profesore.

Latvijā nereti ir tā, ka radām negatīvu gaisotni par lietām, kuras patiesībā varam pacelt pozitīvā gaismā, tāpēc šāda veida aptaujas ir laba artava, lai veidotu kolektīvo atmiņu, lai mēs iemācītos ikdienā mazāk gausties, žēloties vai apskaust un ieraudzīt vairāk pozitīvā sevī un cilvēkos sev apkārt, teica profesore.

Aptaujā tās formāta dēļ, iespējams, nav ietverti visi Latvijā izcilākie ļaudis, tāpēc anketā, kas pieejama portālā "Delfi", atstāta brīva ailīte, kurā balsotājs varēs ierakstīt savu favorītu, ja neatrod viņa vārdu sarakstā. Viens no aptaujas dalībniekiem laimēs braucienu divām personām uz aizraujošo zinātnes centru "AHHA" Igaunijas pilsētā Tartu.

Aptaujas rezultāti par 60% būs atkarīgi no balsotāju izvēles, bet atlikušie 40% - no kompetentas žūrijas argumentācijas un vērtējuma, kas būs balstīts tās locekļu profesionālajā pieredzē. Žūrijā darbosies kanāla "HISTORY" pārstāve Tija Ezeriņa, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra, LI direktore Karina Pētersone, laikraksta "Diena" sporta žurnālists Māris Zembergs un portāla "Delfi" nacionālo un biznesa ziņu redaktors Jānis Bagātais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!