Foto: LETA
Bijušo Latvijas prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kas atzinusi, ka gatava atkārtoti ieņemt Valsts prezidenta amatu, politiķi šajā krēslā redzēt nevēloties, vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Juris Bojārs, kas 1999.gadā bija viens no Vīķes-Freibergas kandidatūras ierosinātājiem, uzskata, ka šādi bijusī prezidente ir nevis apliecinājusi, ka ir gatava atkal būt valsts augstākā amatpersona, bet pateikusi, ka nevēlas, lai viņai piedāvātu šo godu. "Viņa pietiekami skaidri pateica, ka visam ir savs laiks, skaidrā tekstā pateica – tauta gaida jaunas sejas," laikrakstam teica Bojārs.

Savukārt citi politisko norišu vērotāji uzskata, ka ne šobrīd pie varas esošās partijas, ne nākamajās Saeimas vēlēšanās pie tās nokļuvušās nebūs tik pašnāvnieciski noskaņotas un neuzticēs Valsts prezidenta amatu eksprezidente.

Bijušais premjerministrs Andris Bērziņš uzskata, ka Vīķei-Freibergai augstais amats atkārtoti netiks piedāvāts kaut vai tāpēc, ka to vēlas ieņemt vairāki Saeimas deputāti. "Tajos politiskajos spēkos, kas ir Saeimā, zinu kādus divus trīs cilvēkus, kas dzīvo un staigā ar vārdos neizteiktu, bet acīs saskatāmu vēlmi kļūt par prezidentu, un šie cilvēki darīs visu, lai tā notiktu," saka Bērziņš, atklājot, ka šie cilvēki ir Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) un Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis.

To, ka Vīķe-Freiberga būtu spēcīgs kandidāts nākamgad plānotajās Valsts prezidenta vēlēšanās, atzina arī viņas prezidentūras laikā strādājušie premjeri Indulis Emsis un Einars Repše, taču spekulācijās, vai kas tāds patiešām varētu notikt, viņi neielaidās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!