Foto: F64

Situācija koalīcijā bija kļuvusi grūti kontrolējama, tāpēc atsevišķi "Vienotības" biedri premjeram Valdim Dombrovskim nezinot, viņa pēkšņās demisijas rītā, sprieduši par valdības krišanu. To uzzinājis arī premjers un, iespējams, tas arī kalpojis par pamatu lēmumam demisionēt, ceturtdien raksta žurnāls "Ir".

Žurnāls atgādina, ka premjera atkāpšanās 27.novembrī bija pilnīgi negaidīta, jo tās pašas dienas rītā Dombrovskis sev raksturīgajā mierā atbildēja uz žurnālistu jautājumiem. "Galīgais lēmums tajā brīdī nebija pieņemts. To es pieņēmu sarunā ar prezidentu," skaidrojis Dombrovskis, vienlaikus uzsverot, ka šī saruna ar prezidentu bijusi "ļoti laba, cilvēciska. Nekāda spiediena, konflikta vai kā tamlīdzīga nebija".

Tomēr "Ir" rīcībā esošā informācija liecinot, ka ne visi premjera partijas spicē uzskatīja, ka Dombrovska valdībai jāturpina darbs, un tas varētu būt viens no izšķirīgajiem faktoriem, kas pamudināja premjeru uz šādu pēkšņu soli, turklāt izskaidro arī viņa spēcīgās emocijas demisijas brīdī.

Dienā, kad premjers atkāpās, pašu "Vienotības" biedru vidū Saeimā notikušas "iekšējas diskusijas" par to, vai Dombrovskim nevajadzētu demisionēt, turklāt tas notika viņam aiz muguras. Sarunās par to bijusi iesaistīta arī Saeimas spīkere, "Vienotības" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, "Ir" uzzinājis no vairākiem politiķiem, kuri publiski savu vārdu atklāt gan nebija gatavi.

Āboltiņa noliedz, ka zinājusi par šādām diskusijām. "Zinu tikai to, ka Dombrovskis pēc tam ir zvanījis [Vienotības ģenerālsekretāram Artim] Kamparam un prasījis, kāpēc tāda apspriede ir notikusi," sacījusi Āboltiņa. Viņa apgalvo, ka pati šajās diskusijās neesot piedalījusies un nezinot, kuri biedri par to runājuši. "Tas cilvēks, kurš to ir apspriedis, lai tad arī to apstiprina," saka Āboltiņa un uzsver, ka "nekādas versijas par šādu risinājumu nebija nevienā ne vistrakākajā galvā. Partija [bija] ar Dombrovski - visi no spicēm līdz apakšām, pagrabus ieskaitot, - visi bija kopā ar Dombrovski. Nav neviena cilvēka šajā partijā, vismaz tajā lokā, kas pieņem lēmumus, kurš diskutē, izsaka viedokli, kurš būtu kaut kādā veidā pret Dombrovski," raksta žurnāls.

Tomēr "Ir" rīcībā esošā informācija liecinot pretējo un viens no "Vienotības" politiķiem - Arvils Ašeradens – atzinis, ka šāda iekšējā diskusija notikusi un viņš personiski tajā atbalstījis Dombrovska demisiju. "Būtu muļķīgi noliegt, ka šādas diskusijas [trešdienas rītā pirms Dombrovska demisijas] nebija. Tā tika izvērtēta kā iespējamā rīcība, bet tajā pašā laikā saprotot, ka nav skaidri nākotnes scenāriji un kļūs nepro-gnozējama situācija, tāpēc tika nolemts to nedarīt," skaidro Ašeradens.

Šī informācija par atsevišķu "Vienotības" politiķu "iekšējām diskusijām" trešdien pirms tikšanās ar prezidentu nonāca arī līdz pašam premjeram. Neoficiāla informācija liecina, ka tas darīts zināms arī Valsts prezidentam Andrim Bērziņam.

Arī Andris Bērziņš uzsvēris, ka nekādas iepriekšējas sarunas ar Dombrovska partijas biedriem par premjera atkāpšanos no amata neesot notikušas. Savukārt Dombrovskis atbildēs joprojām ir diplomātisks un versiju par to, vai valdības krišanu vēlējās "Vienotība" žurnālam nav apstiprinājis.

"Tās dienas kopumā bija emocionāli smagas. Tas bija lēmums, ko, visticamāk, pieņem vienreiz mūžā," žurnālam "Ir" sacījis Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!