Foto: PantherMedia/Scanpix
1.septembrī aprit 20 gadi, kopš spēkā stājās atjaunotā Latvijas Republikas Civillikuma Ģimenes tiesību daļa.

1992. gada 14. janvārī Augstākā Padome nolēma: atjaunot Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma spēku, un atsevišķo Civillikuma daļu spēkā stāšanās laiku un kārtību noteikt ar īpašiem likumiem. Civillikuma 1.daļa - Ģimenes tiesības - stājās spēkā 1993.gada 1.septembrī; pārējās jau bija spēkā.

Mūsu valsts apjomīgākais likums tika pieņemts 1937.gada janvāra nogalē  un februārī publicēts toreizējā oficiālajā laikrakstā "Valdības Vēstnesis". Tā sākotnējā redakcijā bija 2400 pantu. Civillikums stājās spēkā 1938.gada 1.janvārī, taču jau pēc nepilniem trim gadiem tas zaudēja spēku.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Civillikums deviņdesmito gadu sākumā pakāpeniski tika atjaunots, veicot tajā daudzus grozījumus (aizvadītajos gados kopumā tas grozīts vairāk nekā 20 reizes). Visapjomīgākie grozījumi skāruši ģimenes tiesību daļu un mantojuma tiesību daļu.

Šī notikuma priekšvakarā klajā nākusi jauna grāmata "Civillikums". Jaunais Civillikuma izdevums ir jau astotais, kas nācis klajā "Latvijas Vēstneša" Grāmatu apgāda sērijā "Latvijas Vēstneša bibliotēka". Tas ir spilgts apliecinājums - grāmata kā tiesību aktu informācijas nesējs arvien ir pieprasīta.

Astotajā izdevumā ietverta likuma aktuālā redakcija ar grozījumiem un papildinājumiem, kas izsludināti līdz 2013.gada 4.jūlijam. Grāmatai ir 448.lpp., no kurām Civillikums aizņem 421 lpp., bet pārējās ir vērtīgs satura papildinājums - tiesību akti par Civillikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!