Foto: LETA
Audita ziņojumu par Augstākās izglītības padomes (AIP) vadīto augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanu, kas izsaucis AIP un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) konfliktus, visticamāk, tomēr neatslepenos, jo ziņojums satur pārāk daudz sensitīvu datu, portālam "Delfi" apliecināja izglītības un zinātnes ministra padomnieks Reinis Tukišs.

Augstākās izglītības programmu izvērtējumu ministrija bija pasūtījusi, jo atkarībā no tā rezultātiem ministrija tālāk organizēs studiju programmu akreditāciju un budžeta līdzekļu piešķiršanu. Izglītības un zinātnes ministrs Robers Ķīlis iepriekš izteicies, ka AIP varētu būt viltojusi ārzemju ekspertu veikto augstskolu studiju programmu novērtējumu, tāpēc to nolēma pārbaudīt, organizējot neatkarīgu auditu. Auditori ziņojumā konstatējuši daudz nepilnību, piemēram, tukšas lapas, novērtējuma ekspertu dublēšanos un aizstāšanu un citas neprecizitātes, tāpēc ministrija pašlaik vērtē, vai šis ziņojums vispār izmantojams.

Tukišs pastāstīja, ka ministrijā saņemts negatīvs Valsts kancelejas atzinums, kurā pausts, ka "Deloitte" audita ziņojuma datu publiskošana nebūtu likumīga. Paredzams, ka līdzīgus secinājumus paudīs arī Tieslietu ministrija. Līdz ar to ziņojuma rezultāti, kuros iekļauti aizsargājami personu un augstskolu dati, paliks slepeni.

Savukārt, izņemot šos datus no ziņojuma, tekstam vairs nebūtu saturiskas jēgas, skaidroja Tukišs.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis iepriekš atkārtoti atzina, ka par AIP vadītajā novērtējumā pieļautajiem pārkāpumiem, kā arī saistībā ar vairāku novērtējumā iesaistīto ekspertu veikumu viņš vērsīsies Ģenerālprokuratūrā. To ministrs plāno darīt piektdien.

Jau vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) paredzēja noņemt ierobežotas pieejamības statusu auditorkompānijas "Deloitte" ziņojumam par Augstākās izglītības padomes (AIP) vadīto studiju programmu novērtējumu, lai ar to varētu iepazīties visi interesenti.

Atslepenot ziņojumu aicināja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti. Viņi bija vienisprātis, ka, lai izvērtētu izskanējušās pretrunas par studiju programmu izvērtējumu un tā saturu, jānodrošina iespēja visām ieinteresētajām pusēm iepazīties ar audita ziņojumu.

Lai arī auditā atklāti, iespējams, krimināli sodāmi pārkāpumi, tā rezultātus tomēr daļēji varētu izmantot ar nolūku ietaupīt gan naudu, gan laiku, kas būtu vajadzīgi jauna novērtējuma organizēšanai, iepriekš atzina IZM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!