Foto: LETA

Ventspils mērs Aivars Lembergs Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ir iesniedzis sūdzību par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīkojumu, ar kuru pilsētas galva atstādināts no amata pienākumiem. Lemberga ieskatā, ministrs ir publiski "uzņēmies tiesneša lomu", apgalvojot, ka "Lembergs ir pārkāpis likumu", portālu "Delfi" informēja Lembergs.

"Sprūdžs, izdodot rīkojumu par manis atstādināšanu no pašvaldības vadītāja amata pienākumu pildīšanas un publiski apgalvojot, ka es esmu pārkāpis likumu, ir uzņēmies tiesneša lomu, kā arī izdarījis spiedienu uz Rīgas apgabaltiesu [izskata apjomīgu krimināllietu, kurā viens no apsūdzētajiem ir Lembergs] un tādējādi pārkāpis Eiropas Cilvēktiesību konvenciju. Esmu iesniedzis sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesai, kurā informēju Tiesu, ka ministrs publiski vairākkārt ir apgalvojis, ka es esmu vainojams likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā" pārkāpšanā. Amatpersona, kas apveltīta ar valsts varu, bez tiesas sprieduma atzina mani par vainīgu," skaidro Lembergs.

Viņš informējis Eiropas Cilvēktiesību tiesu, ka ministrs ir rupji pārkāpis Konvencijā garantēto nevainīguma prezumpciju - "ikviens, kurš tiek apsūdzēts noziedzīgā nodarījumā, tiek uzskatīts par nevainīgu, kamēr viņa vaina nav pierādīta saskaņā ar likumu".

Vienlaikus Lembergs informēja Eiropas Cilvēktiesību tiesu arī par to, ka ministrs ir "izdarījis klaju rupju spiedienu uz Rīgas Apgabaltiesas krimināllietu tiesu kolēģiju, kas var kļūt neobjektīva, līdz ar to ir pārkāptas manas Konvencijā garantētas tiesības uz lietas taisnīgu iztiesāšanu objektīvā tiesā".

Viņš atgādina, ka šī Konvencijas daļa nosaka: "ikvienam ir tiesības, nosakot savu civilo tiesību un pienākumu vai jebkuras viņam izvirzītas apsūdzības pamatotību krimināllietā, uz taisnīgu un atklātu lietas izskatīšanu saprātīgos termiņos neatkarīgā un objektīvā ar likumu izveidotā tiesā".

Kā ziņots, Sprūdžs pērnā gada nogalē paziņoja, ka no pienākumu pildīšanas atstādinās Ventspils mēru Lembergu, kuram jau kopš 2007.gada ar Ģenerālprokuratūras un vēlāk ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu ir liegts pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus.

Iepriekš Sprūdžs pieprasīja Lembergam sniegt paskaidrojumus, jo no Ģenerālprokuratūras bija saņēmis "šokējošu" informāciju par Lemberga "saimniekošanu" Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā. Ministrs pieprasīja sniegt paskaidrojumus par vismaz 350 lēmumiem Ventspils pašvaldībā, balsojot par kuriem, Lembergs nonācis interešu konfliktā.

Savukārt Lembergs savā atbildes vēstulē atbildes uz šiem jautājumiem nesniedza, tā vietā lūdzot ministru juridiski paskaidrot vairākus jautājumus.

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!