Foto: DELFI
Piektdien Ārlietu ministrijā notiks konference ”Eiropas Savienības daudzgadu budžets 2014.-2020.gadam Latvijas izaugsmei”, informēja ministrijā.

Tā tiks veltīta diskusijām par Latvijas prioritātēm un interesēm Eiropas Savienības budžeta 2014. – 2020.gadam kontekstā, tajā skaitā par Kopējo lauksaimniecības politiku un Kohēzijas politiku.
 
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) norādījis: ”Šī konference būs lieliska iespēja visiem – kā nevalstisko organizāciju un nozaru apvienību pārstāvjiem, tā arī plašsaziņas līdzekļiem, nepastarpināti saņemt informāciju par Latvijas pozīciju Eiropas Savienības nākamā perioda budžeta plānošanā un par Latvijas valdības paveikto, lai šajā budžetā tiktu ņemtas vērā mūsu valsts intereses. Tikpat svarīgas ir konferencē paredzētās diskusijas, kurās tiks uzklausīti nevalstisko organizāciju, tautsaimniecības nozaru un mediju pārstāvji, lai mūsu darba grupu vadītāji un ministri varētu definēt valsts kopējo nostāju, ņemot vērā sabiedrības viedokli.”

 Konferencē piedalīsies plašs to amatpersonu un speciālistu loks, kuri pārstāv Latvijas intereses sarunās par Eiropas Savienības budžetu – ārlietu ministrs, zemkopības ministre Laimdota Straujuma, finanšu ministrs Andris Vilks (V), Eiropas Parlamenta deputāti Ivars Godmanis, Sandra Kalniete (V) un Krišjānis Kariņš (V).

Piedalīsies arī Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka. Par savām aktivitātēm, iestājoties par godīgiem tiešmaksājumiem Latvijaslauksaimniekiem un Kohēzijas politikas finansējuma saglabāšanu vismaz esošā perioda līmenī, informēs arī Saeimas pārstāvji un Latvijas nevalstisko organizāciju speciālisti.
 
Sarunas par Eiropas Savienības daudzgadu budžetu 2014. – 2020.gadam ir viena no  Latvijas valdības prioritātēm, un to rezultāti būs svarīgi visiem Latvijas iedzīvotājiem. Latvija ir izvirzījusi divus galvenos uzdevumus sarunās par Eiropas Savienības daudzgadu budžetu – Kohēzijas politikas finansējuma saglabāšana vismaz esošā perioda līmenī un godīgu tiešmaksājumu noteikšana Kopējās lauksaimniecības politikas ietvaros.

Pietiekami liela kohēzijas politikas finansējuma nodrošināšana ir nepieciešama, lai Latvija ātrāk pietuvotos Eiropas Savienības vidējam attīstības līmenim un radītu labvēlīgus apstākļus Latvijas ekonomikas izaugsmei un infrastruktūras attīstībai. Savukārt tiešmaksājumu izlīdzināšana Eiropas Savienībā ir būtiski svarīga Latvijas lauksaimnieku konkurētspējas veicināšanai.

Par Lietuvas un Igaunijas pozīciju sarunās par Eiropas Savienības budžetu informēs Lietuvas Finanšu ministrijas pārstāvis un Igaunijas vēstnieks Latvijā, savukārt Igaunijas Lauksaimniecības un tirdzniecības kameras padomnieks Andres Opakaups pastāstīs par savu pieredzi un panākumiem, lobējot Igaunijas intereses Kopējās lauksaimniecības politikas ietvaros. Konferenci apmeklēt un diskusijās iesaistīties aicināti Latvijas pašvaldību, nevalstisko organizāciju, izglītības iestāžu, sociālo partneru organizāciju parstāvji u.c. Diskusijas vadīs Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Astra Kurme, kura ir darba grupas Latvijas nacionālo pozīciju izstrādei par Eiropas Savienības daudzgadu budžetu vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!