Foto: DELFI
Valdība otrdien atbalstīja grozījumus darbnespējas lapu izsniegšanas kārtībā, kas paredz, ka turpmāk mediķiem slimības lapās būs jānorāda, vai personai nozīmētais ārstēšanas režīms patiešām ir tāds, kas liedz piedalīties tiesas sēdēs un citos tiesvedības procesos.

Grozījumi paredz, ka pēc personas pieprasījuma ārsts vai ārsta palīgs izsniedz pacientam izrakstu no stacionāra pacienta/ambulatorā pacienta medicīniskās kartes, norādot tajā pacientam konkrētajā laika periodā noteikto ārstēšanās režīmu - stacionārs, mājas vai brīvais.

Ārstēšanās režīmi "stacionārais" un "mājas" nozīmēs, ka slimniekam jāatrodas stacionārajā ārstniecības iestādē vai mājās, un personas, kurām noteikts šāds režīms, nevar veikt citas darbības, kuras nav saistītas ar ārstniecību, tai skaitā piedalīties kādā no tiesvedības procesiem.

Savukārt "brīvais" režīms pieļaus iespēju personai piedalīties tiesvedības procesos un varētu būt uzskatīts kā neattaisnojošs iemesls, ja persona neierodas tiesībaizsardzības iestādē.

Grozījumu izstrādātāja Veselības ministrija norāda, ka šie grozījumi varētu novērst darbnespējas lapas izsniegšanas nekontrolētu izmantošanu gadījumos, kad personai ir jāpilda normatīvajos aktos noteiktais pienākums ierasties tiesībaizsardzības iestādē, lai piedalītos kādā no tiesvedības procesiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!