Foto: Edijs Pālens
Rīgas apgabaltiesa pirmdien sāks izskatīs vienu no lietām, kas izdalīta no vērienīgā 13.janvāra grautiņu procesa.

Janvāra sākumā Rīgas apgabaltiesa nolēma trīs atsevišķos procesos sadalīt apjomīgo tā dēvēto 13.janvāra grautiņu lietu, kurā kopumā apsūdzēti 68 cilvēki. Šis tiesas lēmums izraisīja apsūdzēto neapmierinātību.

Tiesa daļēji pievienojās prokuroru viedoklim, ka 68 apsūdzētos diez vai būs iespējams savākt kopā uz vienu tiesas sēdi, un tādēļ, iespējams, lietu nāktos atlikt. Tas savukārt kavētu lietas iztiesāšanu saprātīgos termiņos.

Tiesa procesu sadalījusi pēc apsūdzēto skaita aptuveni vienādās daļās – pirmajā lietā tiesās 23 apsūdzētos, otrajā – 25, bet trešajā – 20 grautiņu dalībniekus. Pēc tiesas lēmuma gan daži procesa dalībnieki norādīja, ka lieta nav sadalīta, piemēram, pēc epizodēm.

Jau ziņots, ka iepriekš prokurors vēlējās lietu sadalīt divās daļās. Par kritēriju, pēc kura sadalīt lietu, prokurors ierosināja noteikt to, ka daļa apsūdzēto savu vainu pirmstiesas izmeklēšanas laikā bija atzinuši pilnībā, kā arī bija pieteikuši lūgumu par pierādījumu pārbaudes neizdarīšanu.

Krimināllietā visas personas sauktas pie kriminālatbildības par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, kuras saistītas ar grautiņiem, postījumiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu vai ar vardarbību pret personu, vai ar pretošanos varas pārstāvjiem, un kuras saistītas ar sekām. Sods par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.
2009.gada 13.janvārī pēc sankcionēta mītiņa izvērtās neplānotas protesta akcijas, cilvēki mēģināja ielauzties Saeimas ēkā un protesti pusstundas laikā pārauga grautiņos. Vairāki cilvēki tika ievainoti, vairākiem izvirzīja apsūdzību par dalību masu nekārtībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!