Foto: LETA
2009.gada 13.janvāra vakarā Vecrīgā pulcējušos iedzīvotāju saspringumu varēja mazināt, ja kārtības uzturētāji no pūļa laikus izolētu atsevišķus kūdītājus, un tādā gadījumā vēlāk notikušo grautiņu sekas nebūtu tik nopietnas, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

"Bija atsevišķi provokatori, kuri tracināja pūli," atzina LBAS vadītājs, norādot, ka viņu izolēšana gan pilnībā neizslēgtu grautiņu iespējamību, taču sekas nebūtu tik ievērojamas.

Raidījuma viesi - psihologs Jurģis Ansis Stabingis, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Veiko Spolītis un Krīgers - pauda vienprātību, ka 2009.gada janvāra notikumi bija diezgan likumsakarīgs iznākums lielajai spriedzei sabiedrībā, kas toreiz krājās jau gadiem.

Rezultātā notikušais politiķiem tomēr lika nopietni pārdomāt savu rīcību, atzina Stabingis. "Tie kas bija pie varas, bija stipri nobijušies. [..] Lai arī tas bija akmens logā, tomēr tā bija saruna," nepilnus trīs gadus senos notikumus šodien vērtē psihologs, atzīstot, ka pēdējā laikā tik bezkaunīgi politiķi tomēr vairs neatļaujas rīkoties.

Stabingis atzina, ka spriedze sabiedrībā atkal aug, tomēr viņš atturējās prognozēt, vai līdzīgi grautiņi tuvākajā laikā varētu atkārtoties. Tikmēr Spolītis vislielāko problēmu saredz tajā apstāklī, ka Latvijā nav klasiskas sociāldemokrātiskas partijas un partejiskā sistēma kā tāda nav normāli funkcionējoša. Tāpat pastāv nevienlīdzība starp iedzīvotājiem, tomēr valdība ar dažādiem paņēmieniem mēģina šo nevienlīdzību mazināt, ko gan starptautisko aizdevēju programmas laikā izdarīt ir gandrīz neiespējami, prātoja Spolītis.

Savukārt Krīgers redz riskus, ka līdzīgs sociālais sprādziens drīzumā varētu notikt atkal, jo pēdējo gadu laikā tūkstošiem cilvēku ir bijuši spiesti pamest savu dzimteni un aizbraukt strādāt uz ārzemēm. No drošības viedokļa gan skaidrs, ka aizbraukuši ir tieši tie aktīvākie cilvēki, kuri šeit būtu gatavi arī rīkot nekārtības, ja rastos līdzīgi apstākļi kā 2009.gadā, "bet mums paliek masa ar bezdarbniekiem, kas ir diezgan riskanta auditorija šajā situācijā," sacīja Krīgers. Rezumējot savu domu, viņš gan pauda šaubas, vai ar Latvijā "izkaisīto" bezdarbnieku spēkiem varētu noorganizēt tik apjomīgas nekārtības.

Tajā pašā laikā valdība nav īpaši labojusies un "turpina to pašu ignoranci tālāk," sacīja LBAS priekšsēdētājs, norādot, ka, iespējams, decembrī cilvēkiem var atkal nākties pulcēties pie Saeimas, lai cīnītos pret antisociālām iecerēm.

Raidījuma "100.pants" noslēgumā visi trīs viesi vienprātīgi atzina, ka 2009.gada 13.janvārī Vecrīgā notikušajiem grautiņiem politiskas nokrāsas nav, tas vienkārši ir huligānisms.

Kā ziņots, 2009.gada 13.janvārī aptuveni 10 000 cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu. Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi - tika izsisti logi vairākām ēkām, tostarp stipri cieta Saeimas nams, tika aplaupīts veikals, kurā tirgoja AS "Latvijas Balzams" produkciju, kā arī cieta muzikālais restorāns "Fīlings". Kā novēroja aģentūra LETA, grautiņos piedalījās vairāki simti jauniešu, no kuriem daudzi bija alkohola reibumā. Šie cilvēki vairākas stundas demolēja Vecrīgu.

Šodien grautiņu dalībnieki sēdās uz apsūdzēto sola Rīgas apgabaltiesā - šajā krimināllietā notika pirmā tiesas sēde, tomēr lietas izskatīšanu pēc būtības tiesa sākt nevarēja, jo visi 68 apsūdzētie nebija ieradušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!