Foto: LETA
Naktī uz trešdienu Latvijas Makšķernieku asociācijas (LMA) Mobilā grupa trīs ekipāžu sastāvā veica reidu Lielupē un Babītes ezerā. Lielupes grīvas rajonā tika izņemts nelikumīgs zivju tīkls 110 metru garumā, no kura tika atbrīvotas 40 vimbas, 2 zandarti un atsevišķas mazākas zivis, informē LMA Mobilās grupas vadītājs Valērijs Morozs.

Tīkls bija izgatavots, aprīkots un ūdenī ievietots profesionāli.

"Savukārt Babītes ezerā tika izņemts klasiskais "Made in China" nelikumīgs zivju tīkls 100 metru garumā, no kura lielā daudzumā tika atbrīvoti nelieli brekši," informē Morozs.

Zivju sargi norāda, ka ūdens temperatūra krītas, tāpēc zivis ūdeņos pārvietojas aktīvāk nekā karstajā laikā. Ir informācija, ka upēs kādu laiku atpakaļ redzēti arī pirmie laši un taimiņi, kuri pamazām dodas uz nārstu vietām, kas noteikti palielinās maluzvejnieku aktivitāti. Tāpēc inspektori būs pateicīgi par jebkuru sniegto informāciju par novērotajiem pārkāpumiem.

Vienlaicīgi Latvijas Makšķernieku asociācija izsaka cerību, ka vistuvākajā laikā beidzot tiks pieņemti Ministru kabineta noteikumi par zvejas tīklu tirdzniecību un apriti, par ko "gadu gadiem runāja un droši vien visvairāk gaidīja tieši makšķernieki". Šo noteikumu izstrādes un pieņemšanas iniciatore bija Latvijas Makšķernieku asociācija, kura 2006.gada beigās to rakstiski izteica Saeimai, valdībai un kompetentajām valsts institūcijām, pēc tam piedaloties arī attiecīgi izveidotās darba grupas darbā Zemkopības ministrijā, kas arī citu zvejas un makšķerēšanas jautājumu risināšanas sakarā ilga vairāk nekā divus gadus.

"To izstrāde un pieņemšana bija vienīgā iespēja censties kaut vai daļēji iegrožot zvejas tīklu nelikumīgu tirdzniecību un apriti, lai līdzšinējā liberālā situācija zvejas tīklu tirdzniecībā un apritē turpmāk vairs neveicinātu un neprovocētu cilvēku iesaistīšanos nelikumīgā zivju ieguvē un kaut vai daļēji samazinātu to pieejamību izmantošanai maluzvejniecībā," norāda asociācija. "Vislielākajā mērā to var attiecināt uz Ķīnā ražotajiem zvejas tīkliem, kurus tik ļoti un pamatoti ienīst makšķernieki, jo maluzvejniecībā praktiski visās ūdenstilpēs tos dažādos garumos izmanto visbiežāk, norāda Morozs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!