Foto: LETA
Valsts meža dienesta ģenerāldirektors Jānis Kinna šodien iesniedzis atlūgumu, savukārt par jaunā direktora amata kandidātu vēl tiks lemts, informēja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

"Kinnas atlūgumu ministrija saņēma šodien. Patlaban viņam ir slimības lapa. Šonedēļ VMD ģenerāldirektora pienākumus pilda VMD Meža resursu reģistra departamenta direktors Ints Rudzītis. Par to, kādā veidā tiks iecelts jaunais VMD direktors, vēl tiks lemts," norādīja ministrijā.

Kā jau ziņots, Kinna pamet amatu ZM iecerētās VMD reformas dēļ. Reformas paredzot likvidēt mežniecības, bet Kinna tam nevarot piekrist un plāno atstāt ieņemamo amatu, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Uz jautājumu par paredzēto VMD funkciju un uzdevumu racionalizēšanu ZM Meža departamenta direktors Arvīds Ozols norādīja, ka patlaban budžeta reformas dēļ "jāmeklē jauni risinājumi, kā iespējami racionālāk nodrošināt Latvijas meža politikā noteikto mērķu un principu realizāciju meža apsaimniekošanā".

"Tas ietver arī VMD funkciju racionalizēšanu. Patreizējā VMD struktūrā tiešā uzraudzības veikšanā iesaistīta puse no kopējā darbinieku skaita, kā arī slodžu sadalījums līdzīgu amatu starpā nav vienmērīgs, kas liecina, ka jāmeklē risinājumi, kā efektīvāk nodrošināt vadības un atbalsta funkcijas un izlīdzināt slodzes," sacīja Ozols.

ZM pārstāvis norādīja, ka 18.martā ar zemkopības ministra rīkojumu VMD ģenerāldirektoram tika uzdots sagatavot un iesniegt saskaņošanai dienesta funkcionālās un strukturālās optimizācijas modeli.

"Rīkojuma pamatprincips - samazināt lēmumu pieņemšanas kompetences līmeņu skaitu un palielināt zemākstāvošo amatpersonu pilnvaras lēmumu pieņemšanā, nesamazinot to skaitu, paredz padarīt VMD darbiniekus pieejamākus meža īpašniekiem un apsaimniekotājiem. Atbilstoši noteiktajam termiņam ministrijā tika saņemts VMD ģenerāldirektora ziņojums, kurš nesaturēja konkrētu modeli tālākai efektīvākai dienesta eksistencei. Tika konstatēts, ka rīkojums izpildīts formāli - ievērojot termiņu, bet nav izpildīts saturiski. Zemkopības ministrs to nesaskaņoja un uzdeva atkārtoti nodrošināt rīkojuma izpildi līdz 20.maijam. Līdz ar to patlaban norit dienesta nākotnes modeļa izstrāde," sacīja ZM pārstāvis.

Aprīļa beigās notikušajā Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes sēdē zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) pauda, ka ZM pārraudzībā esošais VMD tiks reorganizēts, administratīvo aparātu samazinot pat līdz 30%.

Vienlaikus marta beigās Meža īpašnieku biedrības kopsapulcē Dūklavs uzsvēra, ka VMD reformu dēļ virsmežniecības netiks likvidētas, bet iegūs lielāku kompetenci, jo decentralizācijas rezultātā dienesta administratīvā vara tiks pārdalīta no Rīgas uz reģioniem.

VMD tika izveidots 1993.gadā uz toreizējās Meža ministrijas bāzes. Viena no galvenajām dienesta funkcijām ir uzraudzīt meža apsaimniekošanu, izmantošanu un medības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu. Dienesta ģenerāldirektors kopš 2005.gada ir Kinna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!