Foto: F64
Pēdējos divus gadus no Latvijas armijas atvaļināti aptuveni 700 karavīru, no kuriem 30 ir bijušas pretenzijas pret atvaļināšanas kārtību vai faktu kā tādu un viņi vērsušies tiesā. Atsevišķos gadījumos Aizsardzības ministrija atzīst prettiesisku rīcību, taču kategoriski noliedz, ka, taupot valsts budžeta līdzekļus, karavīriem liegts atvaļināties sagandētās veselības dēļ, sestdien vēsta "Latvijas Avīze".

Bijušais Latvijas armijas krasta apsardzes kuģa "Ausma" komandieris štāba bocmanis liepājnieks Ervīns Rebāns šobrīd īrē dzīvoklīti Rīgā, viesstrādniekiem pielāgotā mājā Pārdaugavā un strādā par sargu jaunbūvē. Veselības stāvoklis liedzis pieņemt labākus darba piedāvājumus. 40 gadus vecais vīrietis ir trešās grupas invalīds un ar izdienas pensiju – nedaudz virs 200 latiem uz rokas – izdzīvot nevar. Rebāns uzskata, ka nav likumīgi atvaļināts no armijas – zaudējis apmēram 45 latus pie pensijas, kā arī nav saņēmis iespēju iegādāties zāles bez maksas, kas prasa vismaz 20 latus mēnesī. Liepājas administratīvā rajona tiesa jau lēmusi, ka karavīra atvaļināšanā pieļauti procesuāli pārkāpumi.

2008. gada decembrī ģimenes ārste karavīram noteikusi: sabeigtā kuņģa, paaugstinātā asinsspiediena, sāpošā pleca un pēc savulaik veiktās vēnu operācijas arvien vairāk sāpošās kājas dēļ dienests jāatstāj un jākļūst par trešās grupas invalīdu. Rebāns ar likteni samierinājies, izņēmis slimības lapu un lūdzis armijas priekšniecību, lai viņam nodrošinātu kājas operāciju. Tas arī apsolīts – ar noteikumu, ka tiek pārtraukta slimības lapa un vīrietis turpina dienestu. Tā karavīrs arī rīkojies.

"Mani pārvietoja uz vieglāku dienestu krastā, bet solīto operāciju tā arī nesagaidīju, līdz 2009. gada 1. novembrī beidzās dienesta līgums un mani atvaļināja štatu samazināšanas dēļ. No ārstiem dzirdēju, ka viņiem dots neoficiāls rīkojums maksimāli nepieļaut, ka karavīrus atvaļina slimības dēļ, jo tās valstij ir lielākas izmaksas," laikrakstam stāstījis Rebāns.

Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Airis Rikveilis kategoriski noliedz, ka ārstiem būtu doti jelkāda veida norādījumi neatvaļināt karavīrus slimības dēļ. " Rebānam mēnesi pēc ārstu komisijas tika paziņots, ka dienesta līgumu ar viņu nepagarinās," skaidro AM pārstāvis, uzsverot, ka šajā lietā ministrija gatavojas spriedumu pārsūdzēt, jo viss noticis likumīgi.

Savukārt citā atvaļināšanas gadījumā, kas nav saistīts ar veselības stāvokli, bet ko administratīvā rajona tiesa jau atzinusi par prettiesisku, AM atzīst savu kļūdu. Runa ir par 44 gadus veco jūras spēku mācību centra instruktoru bocmani liepājnieku Ralfu Oliņu. Visticamāk, prettiesiski atvaļinātajam karavīram tagad piedāvās kompensāciju. Rikveilis laikrakstam skaidrojis, ka atjaunot Oliņu dienestā nevarot, jo bocmanis savulaik zaudējis pielaidi valsts noslēpumam, kas tagad nepieciešama katram karavīram.

Tomēr Liepājas administratīvā rajona tiesa lēmusi, ka aizsardzības ministra Imanta Lieģa parakstītais dokuments par Oliņa atvaļināšanu ir prettiesisks, jo amatam, kuru viņš ieņēma, līdz 2010. gada 1. janvārim pielaidi valsts noslēpumam nevajadzēja.

Karavīrs uzskata: ja reiz lēmums par atvaļināšanu ir bijis prettiesisks, tad viņš ir jāatjauno dienestā un viņam jāsamaksā starpība starp izdienas pensiju un algu, kas varētu būt sakrājusies aptuveni 10 000 latu, turklāt viņš varot prasīt arī pielaidi valsts noslēpumam.

"Aizsardzības ministrija man piedāvā izlīgumu: atvaļināt pēc savstarpējas vienošanās un samaksāt kompensāciju par četriem mēnešiem. Tomēr es neesmu ar mieru, jo līgums ar armiju man ir līdz 2013. gadam," laikrakstam paudis Oliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!