Bijušais VAS "Latvijas Valsts televīzijas un radio centrs" valdes priekšsēdētājs Lauris Dripe un viņa paziņa Ēriks Ruža atzīti par vainīgiem maluzvejniecībā, liecina šodien Cēsu rajona tiesā paziņotais saīsinātais spriedums krimināllietā, kurā Dripe un Ruža tika apsūdzēti par maluzvejniecību Braslas upē pie Straupes.

Tiesa apmierinājusi prokurora prasību, un abi vainīgie sodīti ar 240 piespiedu darba stundām katrs. Tāpat tiesa noteikusi, ka no Dripes un Ružas solidārā atbildībā par labu valstij piedzenami 900 lati par nodarītajiem zaudējumiem.

Abi atzīti par vainīgiem pēc Krimināllikuma 110.panta 2.daļas par patvaļīgu zivju ķeršanu vai citādu zivju vai ūdensdzīvnieku iegūšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja tā izdarīta valsts īpaši aizsargājamā dabas teritorijā vai objektā, vai ja ar to radīts būtisks kaitējums.

Pilns sprieduma teksts būs zināms 25.septembrī.

Spriedumu apelācijas kārtībā Vidzemes apgabaltiesā var pārsūdzēt vai protestēt 10 dienu laikā no dienas, kad pieejams pilns tiesas nolēmums.

Dripe sacīja, ka spriedums tiks pārsūdzēts. Dripe uzsvēra, ka tiesa nav ņēmusi vērā to, ka liecības par pārkāpumiem ir bijušas pretrunīgas, savukārt procesuālie pārkāpumi tika norakstīti uz policijas darbinieku pieredzes trūkuma rēķina. Turklāt spriedums balstīts uz liecībām, praktiski ticot inspektoriem uz vārda, nevācot faktiskos pierādījumus.

Pēc Dripes domām, spriedums ir bijis nekompetents un tā pieņemšana nav atbildusi normālai tiesu praksei, tāpēc tas viennozīmīgi tiks pārsūdzēts.

Jau ziņots, ka šo krimināllietu tiesa sāka skatīt jūnija beigās. 30.jūnijā un 1.jūlijā tiesa šajā lietā uzklausīja lieciniekus, bet pēc tam tika izsludināts pārtraukums. 9.septembrī Cēsu rajona tiesa pēc izsludinātā pārtraukuma lietu atsāka skatīt.

Kā vēstīts, pērn 3.novembra vakarā ap plkst.20 vides inspektori no biedrības "Mēs zivīm" Braslas upē pie Straupes noķēra divus maluzvejniekus. Pie viņiem tika atrastas trīs lašu mātītes. Maluzvejniecība notika dabas parkā, līdz ar to par šādu nodarījumu tiek ierosināta krimināllieta.

Krimināllieta ierosināta pēc Krimināllikuma 110.panta 2.daļas par patvaļīgu zivju ķeršanu vai citādu zivju vai ūdensdzīvnieku iegūšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja tā izdarīta valsts īpaši aizsargājamā dabas teritorijā vai objektā, vai ja ar to radīts būtisks kaitējums. Par šo pārkāpumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 40 minimālajām mēnešalgām.

Pagājušā gada 19.decembrī Cēsu rajona prokuratūras prokurors Arnis Šūlmeisters pēc lietas materiālu izvērtēšanas pieņēma lēmumu par Dripes un Ružas saukšanu pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 110.panta 2.daļas.

Pēc iespējamo maluzvejnieku noķeršanas tika sākti vēl divi kriminālprocesi.

Cēsu policija pagājušā gada 6.novembrī sāka kriminālprocesu par miesas bojājumu nodarīšanu Dripem pēc tam, kad saņēma viņa iesniegumu, kurā apgalvots, ka aizturēšanas laikā vides inspektori viņu situši, tādējādi nodarot miesas bojājumus.

Otrs kriminālprocess sākts, pamatojoties uz 7.novembrī saņemtu iesniegumu, kurā Ruža norāda, ka pēc nogādāšanas policijas iecirknī viņam iesitis kāds no inspektoriem.

Pēc lietas materiālu pārbaudes, Cēsu rajona Policijas pārvalde (RPP) beidza izmeklēšanu krimināllietās par bijušā AS "Latvijas Valsts televīzijas un radio centrs" (LVRTC) valdes priekšsēdētāja Laura Dripes un viņa paziņas Ērika Ružas iespējamo fizisko ietekmēšanu, pastāstīja Cēsu RPP priekšnieka vietnieks Jānis Goba.

Policija izmeklēšanā konstatēja, ka miesas bojājumi Dripem nodarīti aizturēšanas brīdī, kad viņš centies bēgt, un viens no biedrības "Mēs zivīm" inspektoriem viņam uzkritis uz sāniem. Tā radušies miesas bojājumi, kuru dēļ Dripe pēc aizturēšanas nogādāts Cēsu rajona slimnīcā, no kuras nākamajā dienā izrakstījies.

Saistībā ar Ružas iesniegumu tiesu medicīnas eksperts konstatējis, ka miesas bojājumi maluzvejniecībā apsūdzētajam policijas iecirknī nav nodarīti. Kā stāsta Goba, pēc abu aizturēto nogādāšanas iecirknī vienam no inspektoriem ar Ružu bijis dialogs un inspektors domājis, ka Ruža tam taisās sist, tādēļ pielicis priekšā celi, kas atradies netālu no Ružas galvas. Arī policijas novērošanas kamerās šis fakts konstatēts, taču izmeklēšanā secināts, ka miesas bojājumi aizturētajam nav nodarīti.

Dripe un Ruža Cēsu rajona prokuratūrā divas reizes pārsūdzējuši šos Cēsu rajona policijas lēmumus, ar kuriem policija beidza izmeklēšanu krimināllietās par Dripes un Ružas iespējamo fizisko ietekmēšanu, pastāstīja Cēsu rajona prokuratūras virsprokurore Ingrīda Andersone.

Prokuratūra sūdzības izskatījusi, taču policijas lēmumu nav mainījusi.

Jāpiemin, ka Dripe LVRTC valdes priekšsēdētāja amatu nolēma pamest šā gada 1.maijā, jo viņu neapmierināja atalgojuma samazinājums.

Kā liecina Dripes valsts amatpersonas deklarācija par 2008.gadu, LVRTC Dripem pērn algā samaksājis 71 318 latus jeb vidēji mēnesī 5943 latus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!