Aģes upē pie Limbažu rajona Skultes inspektori šopavasar arvien biežāk pieķer maluzvejniekus, kuri savu nelegālo rūpalu piekopj pēc smalki izplānotas sistēmas, ievērojot maksimālu piesardzību no likumsargiem.
Kā informēja Valsts vides dienesta (VVD) Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes inspektors Jānis Brants, pēdējo divu nedēļu laikā Aģē fiksēti četri nēģu maluzvejniecības gadījumi un aizturētas četras personas, par kuru pretlikumīgajām darbībām sāktas administratīvās lietvedības.

"Šokē tas, ka tajā Aģē nav miera. Neilgā laika sprīdī jau četri aizturētie. Katrreiz kad brauc, nēģu zvejnieki jau ir priekšā un neļauj tiem nēģīšiem iznārstot," nobažījies Brants.

Pirmajās aizturēšanās, tuvāk Skultes ostai un Aģes grīvai, maluzvejnieki izmantojuši murdus. Vienā murdā bijuši 34 kilogrami nēģu, savukārt otru acīmredzot izlikuši pavisam neprasmīgi amatieri, tāpēc tajā zivju bijis stipri mazāk, informēja inspektors.

Vēl divi neatļautas nēģu zvejas gadījumi fiksēti tālāk no Aģes ietekas jūrā - pie Skultes dambja. Tur maluzvejnieki darbojušies ar smelšanas paņēmienu, izmantojot dzelzs rāmi ar linumu.

"Pie dambja, pie elektrostacijas Skultē, ir šķērslis priekšā nēģiem, un viņi tālāk netiek, tāpēc sakrājas tā, ka vārās. Viss ūdens virmo, un tad parādās maluzvejnieki, ātri nolec lejā, pāris cilvēki paliek augšā sargāt, bet apakšējie smeļ. Piecu, desmit minūšu laikā ir vai nu pāris maisi vai spaiņi piesmelti, un dodas atkal tālēs, bet viņu vietā nāk nākamie. It kā jau tas nekāds jaunums nav, bet viņu ir tik daudz un tik nekaunīgi," sašutis Brants.

"Tas ir sarežģīts process, lai viņus dabūtu rokā. Tikko tu tuvojies, tā uzreiz tiek ziņots un zvanīts pa telefoniem," stāsta Brants, gan norādot, ka arī inspektoriem ir sava sistēma, kā ķert maluzvejniekus. "Šokē tas, ka līdz ko vienu noķer, otrs jau ir vietā. Vienu noķer, divi kolēģi aizbrauc rakstīt protokolu, divi paliekam sēdēt uz vietas. Nepaiet pusstunda, kā nāk atkal citi," viņš teic.

Vides aizstāvji nobažījušies, ka maluzvejniekus nebiedē citiem piemērotie sodi un lielās nepatikšanas, kas draud pieķeršanas gadījumā. Tostarp daļa nelegālo zvejnieku esot rūpīgi izpētījuši normatīvos aktus un labi zina, kurā brīdī viņus var aizturēt un kur likumā palikušas nepilnības. Īpaši grūti esot pierādīt vainu tiem maluzvejniecībā iesaistītajiem, kuri veic sarga funkciju, vērojot, vai neparādās inspektori. Juridiski, kāpēc gan viņš nevarētu stāvēt, piemēram, uz tilta un vērot apkārtni, norādīja Brants.

Kā ziņots, Aģes upē nelikumīgas zvejas gadījumi fiksēti arī iepriekš. Piemēram, pērn 11.novembra vēlā vakarā inspektori tur aizturēja trīs maluzvejniekus, kuri mēģināja noķert zivis, izmantojot elektroierīces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!