Foto: AFP/Scanpix
Siltai ziemai Latvijā sekos samērā silts pavasaris, liecina Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra (ECMWF) skaitliskā modeļa aprēķini.

Janvāris gaidāms aukstāks nekā decembris, tomēr pāris grādus siltāks par normu, un arī februāra vidējā gaisa temperatūra prognozēta vismaz divus grādus virs normas, kas ir –4 grādi.

Atmosfēras spiediens ziemas atlikušajā daļā caurmērā gaidāms zemāks nekā ierasts, laikapstākļus bieži noteiks cikloni, tādēļ snigs un līs mazliet biežāk nekā citos gados.

Arī pavasarī palaikam nāks cikloni, martā un aprīlī nokrišņu daudzums prognozēts tuvu normai, maijā - lielāks par to. Vidējā gaisa temperatūra saglabāsies virs ierastā līmeņa, taču novirze kļūs mazāka, un jūnijā gaisa temperatūra gaidāma atbilstoša normai, liecina ECMWF sezonālā prognoze.

Arī Lielbritānijas meteoroloģijas dienesta "Met Office" mājaslapā pieejamās prognozes liecina, ka tuvākajos mēnešos teju visā Eiropā, tostarp Latvijā, gaisa temperatūra caurmērā būs augstāka par normu, nokrišņu daudzums prognozēts ap normu vai virs tās.

Par normu meteorologi sauc 1981.–2010.gada vidējo aritmētisko vērtību.

Tā kā augsne ir pārsātināta ar mitrumu un vietām Latvijā joprojām applūduši lauki un pļavas, ko tagad klāj ledus, pavasarī būs paaugstināts plūdu risks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!