Jūlijā ne tikai Latvijas sporta dzīvi, bet visas sabiedrības dzīvi satricināja patīkams jaunums – Rīgas "Dinamo" rindās atgriezās Sandis Ozoliņš. Jūlijā neizteiksmīgi Eirokausos nospēlēja trīs Latvijas futbola klubi, bet mēneša beigās pasaule atvadījās no pasaules futbola leģendas sera Bobija Robsona.

Jau jūnijā sporta sabiedrībā virmojošās baumas apstiprinājās jūlija sākumā - Rīgas "Dinamo" rindās un hokejā atgriezās viens no visu laiku izcilākajiem latviešu hokejistiem Sandis Ozoliņš. Pēc pievienošanās "Dinamo" pats hokejists atzina, ka cer nepievilt vietējos līdzjutējus un kluba vadību, kā arī nevēlas būt kā tāds komandas talismans, bet gan reāli palīdzēt vienībai. Ozoliņš arī atklāti pateica līdzjutējiem, ka var kļūdīties un speciālā tiešraidē nekautrējās arī runāt atklāti par savām problēmām.


Ar Ozoliņa piesaistīšanu "Dinamo" tikai sāka komandas komplektēšanu. Vēlāk komandai pievienojās kanādiešu uzbrucējs Maiks Iguldens, amerikāņu aizsargs Lī Svets, Martins Karija, Jānis Sprukts, Krišjānis Rēdlihs, kā arī līgumu pagarināja līdzjutēju simpātija vārtsargs Martins Pruseks. Rīgas "Dinamo" izteica piedāvājumu arī Mārtiņam Karsumam par līguma slēgšanu un gaidīja atbildi no viņa, taču hokejists izdomāja palikt Ziemeļamerikā. Mēneša beigās "Dinamo" uzsāka arī pārbaudes spēles, un pirmajā no tām pieveica Novosibirskas "Sibirj".

Rīgas "Dinamo" aktivitātes iemantoja arī Rīgas domes jaunās vadības uzmanību. Kluba prezentācijā jaunais Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers apsolīja Rīgas pilsētas atbalstu vienībai, lai gan iepriekšējā sasaukuma Rīgas dome pavasarī apturēja visas sporta sponsorēšanas aktivitātes. Vēlāk šīs aktivitātes tika apslāpētas un līdz gada beigām oficiāli Rīgas dome nekļuva par komandas atbalstītāju.

Jūlija sākumā jaunu darba vietu atrada Latvijas hokeja izlases kapteinis Kārlis Skrastiņš, kurš uz diviem gadiem noslēdza līgumu ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu Dalasas "Stars". Iepriekšējās nepilnas divas sezonas Skrastiņš spēlēja Floridas "Panthers", kurā vēlējās arī palikt. Tomēr abas puses līdz 1.jūlijam nepanāca vienošanos un Skrastiņš kļuva par brīvo aģentu.

Jūlijā viens no Latvijas izlases basketbolistiem Kaspars Bērziņš panāca vienošanos par spēlēšanu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vasaras līgā, kurā pārstāvēja Fīniksas "Suns" vienību, bet Sieviešu nacionālajā basketbola asociācijās (WNBA) beidzot debitēja Latvijas labākā spēlētāja Anete Jēkabsone-Žogota. Bērziņš jūlijā arī noslēdza līgumu ar Spānijas augstākās līgas (ACB) komandu "Fuenlabrada", bet saspēles vadītājs Kristaps Valters uz divām sezonām noslēdza līgumu ar vienu no spēcīgākajiem Spānijas basketbola klubiem "DKV Joventut". Tikmēr "VEF Rīga" jūlijā paziņoja, ka kopā ar Austrumeiropas labākajām komandām nākamajā sezonā spēlēs jaunveidojamajā VTB līgā.

Jūlija beigās gatavošanos Eiropas čempionātam uzsāka Latvijas izlases basketbolisti. Gatavošanās tika uzsākta ekonomiskā režīmā, taču cīņassparu un attieksmi tas nemainīšot, toreiz apliecināja komandas galvenais treneris Ķēstutis Kemzura un spēlētāji.

Savukārt Latvijas U-20 izlases basketbolistes otro reizi Latvijas basketbola vēsturē izcīnīja bronzas godalgas Eiropas čempionātā. Latvijas U-20 izlases basketbolistes Polijā notikušajā Eiropas čempionātā bronzas godalgas ieguva fantastiskā, dramatiskā cīņā, spēlē par trešo vietu uzvarot pērnā gada Eiropas čempiones Krievijas izlasi. Par mača galveno varoni kļuva Līga Šurkusa, kura pēdējās sekundēs iemeta trīspunktu metienu.

Latvijas futbola izlases kapteinis Vitālijs Astafjevs jūlijā pārgāja uz valsts čempioniem "Ventspili", bet Latvijas izlases uzbrucējs Māris Verpakovskis nobāzējās Grieķijā, noslēdzot līgumu uz diviem gadiem ar šīs valsts klubu "Ergotelis". Savukārt Latvijas futbola izlase Aleksandra Starkova vadībā turpināja kāpumu pasaules rangā un pakāpās jau uz 56.vietu.

Tikmēr Eirokausos nespēja iepriecināt lielākā daļa no Latvijas klubiem, un tikai "Ventspils" ar savu lielisko sniegumu neveiksmes kompensēja. Ventspilnieki beidzot pārvarēja UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas otro kārtu un iekļuva trešajā kārtā, bet dalību Eirokausos beidza Daugavpils "Dinaburg", kura spēlēšana vēlāk izraisīja aizdomas UEFA, "Skonto" un arī "Liepājas metalurgs".

Latvijas šķēpmetējs Ainārs Kovals jūlijā otro reizi kļuva par Universiādes čempionu, bet uzreiz pēc tam Latvijas šķēpmetēji triumfēja IAAF "Grand Prix" sērijas sacensībās Grieķijā - Atēnu "Grand Prix" izcīņā. Uzvarēja Vadims Vasiļevskis, otrais bija Kovals, bet trešais - Ēriks Rags. Vasiļevskis veiksmīgi arī startēja IAAF "Zelta līgā, vienā no posmiem izcīnot trešo vietu un reizi būdams arī ceturtais. Arī Kovals vienā no posmiem bija ceturtais, vēlreiz apliecinot Latvijas šķēpmetēju tradīcijas.

Jūlijā par Eiropas U-23 čempionēm vieglatlētikā sacensībās, kas norisinās Lietuvas pilsētā Kauņā, kļuva Latvijas šķēpmetēja Madara Palameika un septiņcīņniece Aiga Grabuste, abas labojot arī Latvijas rekordus. Latvijas rekordus laboja arī peldētāji Andrejs Dūda un Pāvels Kondrahins, bet Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Ruslans Sorokins Norvēģijas pilsētā Stavangerā pasaules čempionāta kopvērtējumā ieņēma dalītu devīto vietu.

Latvijas tenisists Ernests Gulbis joprojām arī jūlijā nespēja pārvarēt neveiksmju sēriju, toties Latvijas tenisisti Deivisa kausa izcīņas Eiropas-Āfrikas zonas otrās grupas duelī uzvarēja Bulgāriju un spēra nākamo soli, lai atgrieztos pirmajā grupā.

Pasaulē tenisā mēneša sākumā trešo reizi Vimbldonas čempionātā uzvarēja Serēna Viljamsa, kura finālā pieveica savu māsu Venusu Viljamsu. Tikmēr vīriešu sacensībās kārtējo reizi nepārspēts palika Rodžers Federers, izcīnot savu 15."Grand Slam" titulu un kļūstot par visu laiku izcilāko tenisistu šajā rādītājā.

Jūlija pēdējā diena pasaulei atnesa skumju vēsti - pēc ilgstošas cīņas ar vēzi 76 gadu vecumā nomira angļu futbola leģenda, bijušais valstsvienības spēlētājs un galvenais treneris sers Bobijs Robsons. Futbolista karjeras laikā 20.gadsimta piecdesmitajos un sešdesmitajos gados viņš bija "Fulham" un Vestbronvičas "Albion" viens no komandu līderiem, bet Anglijas izlases rindās sers Bobijs Robsons gan aizvadīja tikai 20 spēles. Tomēr futbola pasaules seru Bobiju Robsonu vairāk atcerēsies kā izcilu treneri. Ilggadējās trenera karjeras laikā spožākais sera Bobija Robsona mirklis bija 1990.gada Pasaules kausa izcīņā, kad viņa vadībā Anglija iekļuva pusfinālā, kur "pendelēs" piekāpās Vācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!