5. un 6.novembrī Jaunās mūzikas festivāla “Arēna” ietvaros Latvijas Nacionālajā teātrī paredzēts A.Dzenīša kameroperas "Tavas klusēšanas grāmata" pirmatskaņojums.
Kā pavēstīja Jaunā teātra institūta pārstāve Agnese Bite, izrāde ir Latvijas Radio kora, Cryptic teātra (Skotija) un Latvijas Nacionālā teātra kopprojekts.

Tavas klusēšanas grāmata ir skaņdarbs (90') astoņām balsīm (divi soprāni, divi alti, divi tenori, divi basi) un astoņiem mūzikas instrumentiem (flautai, klarnetei un basklarnetei, mežragam un stīgu kvartetam) dzīvās mūzikas apvienojumā ar elektroniku, kustībām, gaismām un reālā laikā radītu video.

Izrādes veidošanā iesaistīti profesionāli un starptautiski atzīti mākslinieki gan no Latvijas, gan ārvalstīm: režisore Ketija Boida (Cathie Boyd, Skotija), diriģents Kaspars Putniņš, skatuves objekta autors Gļebs Panteļejevs, skatuves vizualizāciju autore Sesila Babiola (Cecile Babiole, Francija), tērpu māksliniece Kristīne Pasternaka, gaismu māksliniece Zerlina Hjūsa (Zerlina Hughes, Londona), producente Līga Gaisa.

Izrādē piedalās Latvijas Radio kora grupa un orķestris Rīgas kamermūziķi.

Operas pamatā ir septiņi lietuviešu izcelsmes franču dzejnieka Oskara Miloša dzejoļi, kuru secība veido kā iekšējas, tā arī gluži visaptverošas darba struktūras. Svarīgākais darba komponents ir cilvēka balss fenomens, virtuozitāte un dabiskais tembrs. Darbojošās personas nav tikai dziedošas balsis. Vienlīdzīga nozīme skaņu ainavu veidošanā ir instrumentālajam sastāvam, būtiska nozīme skaņdarbā ir virtuālajiem skaņu ceļiem - elektronizācijai un datorizācijai.

Biļetes uz kameroperas izrādēm iegādājamas Latvijas Nacionālā teātra kasē un Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās.

Jau ziņots, ka no 22.oktobra līdz 12. novembrim Rīgā noritēs jau trešais Jaunās mūzikas festivāls "Arēna",piedāvājot plašu ārzemju un pašmāju komponistu skaņdarbu atskaņojumu programmu.

Festivāla īpašais viesis šogad būs pasaulslavenais amerikāņu minimālisma komponists Stīvs Reihs, kurš ne reizi vien dēvēts par mūsdienu oriģinālāko komponistu. Plānots, ka viņš ieradīsies Rīgā, lai noklausītos savu darbu atskaņojumu un diskutētu ar klausītājiem un mūziķiem Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Festivālā notiks vairāki koncerti dažādās Rīgas vietās. Atklāšanas ceremonija paredzēta 22.oktobrī Dzelzceļa muzejā ar zviedru sitaminstrumentālistu grupas "Kroumata" koncertu. Viņi atskaņos Stīva Reiha, Matsa Larsona-Gotes, Andra Dzenīša un citu komponistu skaņdarbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!