Rīgā no 22.oktobra līdz 12.novembrim notiks jau trešais Jaunās mūzikas festivāls "Arēna", piedāvājot plašu ārzemju un pašmāju komponistu skaņdarbu atskaņojumu programmu, ceturtdien žurnālistiem pavēstīja festivāla rīkotāji.
Festivāla īpašais viesis šogad būs pasaulslavenais amerikāņu minimālisma komponists Stīvs Reihs, kurš ne reizi vien dēvēts par mūsdienu oriģinālāko komponistu. Plānots, ka viņš ieradīsies Rīgā, lai noklausītos savu darbu atskaņojumu un diskutētu ar klausītājiem un mūziķiem Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Kultūras ministre Helēna Demakova festivālu "Arēna" uzsvēra kā īpašu notikumu Latvijas mūzikas dzīvē, minot, ka tas viņai atgādina notikumus pirms vairāk nekā gadsimta, kad Rīgā muzicēja gan Rihards Vāgners, gan Ferencs Lists. Viņa arī akcentēja, ka "Arēna" ir nacionāli nozīmīgs pasākums Latvijas kultūrā, izsakot cerību, ka jau pēc vairākiem gadiem festivāla koncerti varētu notikt jaunā koncertzālē.

Savukārt diriģents Normunds Šnē "Arēnu" salīdzināja ar sprādzienu. "Katra sprādziena sastāvdaļa ir triecienvilnis. Mums ir svarīgi, lai šis vilnis nenoplaktu līdz nākamajam gadam. Šogad festivālā būs izcils viesis un notikumi," solīja Šnē.

Festivālā notiks vairāki koncerti dažādās Rīgas vietās. Atklāšanas ceremonija paredzēta 22.oktobrī Dzelzceļa muzejā ar zviedru sitaminstrumentālistu grupas "Kroumata" koncertu. Viņi atskaņos Stīva Reiha, Matsa Larsona-Gotes, Andra Dzenīša un citu komponistu skaņdarbus.

23.oktobrī Sv.Jāņa baznīcā muzicēs Igaunijas filharmonijas kamerorķestris un ērģelnieks Kristofers Bovers-Brodbends, piedāvājot Ērika Bergmana, Henrika Mikolaja Gurecka, Arvo Perta un citu komponistu darbu atskaņojumus, bet Teātra un mūzikas muzejā notiks elektroniskās mūzikas koncerts, kurā gaidāmi vairāki latviešu jauno komponistu pirmatskaņojumi, kā arī ASV elektroniskās mūzikas autora Teres Temlica uzstāšanās.

25.oktobrī Valsts Mākslas muzejā koncertēs ansamblis "Musicatreize" no Francijas, atskaņojot Morisa Oanā, Fransuā Bernāra Māša un citu autoru darbus. 28.oktobrī Lielajā ģildē muzicēs orķestris "Rīgas Kamermūziķi", Latvijas Radio kora grupa un solists Niks Gothams, piedāvājot Stīva Reiha skaņdarbus un Nika Gothema darbu "Light Music".

Savukārt dienu vēlāk Latvijas Mūzikas akadēmijā mūziķi un interesenti varēs tikties ar festivāla īpašo viesi Stīvu Reihu, kā arī apmeklēt kamerorķestra "Sinfonia Concertante" koncertu, kurā skanēs Anitas Miezes, Justes Janulītes, Anitras Sērnes, Mārītes Dombrovskas un Kristapa Pētersona mūzika.

30.oktobrī Sv.Jāņa baznīcā muzicēs Latvijas Radio kora grupa, atskaņojot Pētera Butāna un Stīva Reiha darbus. Īpašs notikums gaidāms Nacionālajā teātrī, kur 5. un 6.novembrī notiks komponista Andra Dzenīša operas "Tavas klusēšanas grāmata" pirmizrādes.

Festivāls noslēgsies 12.novembrī ar koncertu Latvijas Nacionālajā operā. Tur muzicēs Rīgas festivāla orķestris, bet solists būs vijolnieks Ernsts Kovačičs no Austrijas. Šajā koncertā skanēs dažādu paaudžu ASV komponistu mūzika.

Biļetes uz festivāla "Arēna" koncertiem iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs. Tās pieejamas divu līdz sešu latu vērtībā, taču uz atsevišķiem koncertiem biļešu cenas var būt dārgākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!