Foto: Publicitātes foto

Bērnu grāmatu izdevniecība "Liels un mazs" izdevusi Sergeja Timofejeva "Pasaku par bruņinieku, kuram sāpēja zobi" latviešu un krievu valodā. Pasaku ilustrējusi māksliniece Rūta Briede, un tā turpina grāmatu sēriju "Lapsa lasa".

Reiz dzīvoja bruņinieks, kuram ļoti garšoja konfektes. No lielās konfekšu ēšanas bruņinieks iedzīvojās zobu sāpēs un ar zobenu devās cīņā pret saldumiem. Tomēr cīņa nesniedza gaidīto atvieglojumu un bruņiniekam nācās doties pie zobārsta, lai sāpošos zobus salabotu.

Asprātīgā un sirsnīgā pasaka par bērniem labi pazīstamo problēmu 2017. gadā tika iestudēta Latvijas Leļļu teātrī un nominēta Spēlmaņu nakts balvai kā gada labākā izrāde bērniem. Gan izrādes scenogrāfiju, gan grāmatas ilustrācijas veidojusi māksliniece Rūta Briede, saglabājot vienotu stilistiku. Rūta Briede ir ilustratore, scenogrāfe, bērnu grāmatu autore, Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēja un "Liels un mazs" mākslinieciskā redaktore. "Pasakas par bruņinieku, kuram sāpēja zobi" vizuālajā noformējumā atrodamas atsauces uz Viduslaiku sējumiem ar izceltiem verzāļiem un ornamentālām ilustrācijām.

Foto: Publicitātes foto

Šī grāmata ir dzejnieka Sergeja Timofejeva debija bērnu literatūrā. Timofejevs ir viens no pazīstamākajiem un nozīmīgākajiem Latvijas krievvalodīgajiem autoriem, vairāku dzejas grāmatu autors un aktīvs tekstgrupas "Orbīta" dalībnieks, kas veido dialogu gan starp dažādiem mākslas žanriem, gan latviešu un krievu kultūru.

Foto: Publicitātes foto

Arī "Pasaku par bruņinieku, kuram sāpēja zobi" "Liels un mazs" izdevusi gan latviski, gan krieviski divos atsevišķos sējumos, ar vienota mākslas projekta palīdzību deldējot distanci starp latviešu un krievu bērnu auditorijām pieejamo kultūras piedāvājumu, kā arī tuvinot teātri un literatūru, un ļaujot bērniem piedzīvot to, kā viens un tas pats vēstījums dažādos medijos var pastāvēt līdzvērtīgi, bet atšķirīgi.

Pasaku no krievu valodas tulkojusi Jolanta Pētersone.

"Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi" ir otrā sērijas LAPSA LASA grāmata, kurā bērni, kas nesen sākuši patstāvīgi lasīt, atradīs īsus stāstiņus, pasakas un daudz ilustrāciju. Sērijas vizuālo veidolu radījis dizainers Artis Briedis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!