Foto: Publicitātes foto
Zvaigznes dienā, 2019. gada 6. janvārī, pulksten 17.00 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" gaidāma īpaša svētkiem veltīta koncertprogramma "Gregoriskie dziedājumi". Koncertā skanēs viduslaiku dziedājumi, kurus savulaik klosteros dziedāja mūki, un improvizācijas sitaminstrumentiem, kopā veidojot savdabīgu, mūsdienīgu dialogu starp laikmetiem, portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāvji.

Viduslaiku dziedājumus dziedās vokālā grupa "Schola Cantorum Riga". Līdzās vīru dziedājumam marimbu spēlēs godalgotais latviešu komponists un sitaminstrumentu virtuozs, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sitaminstrumentu grupas mūziķis Rihards Zaļupe.

Sitaminstrumentus spēlēs pieprasītais pašmāju bundzinieks un perkusionists, Latvijas Nacionālās operas un baleta simfoniskā orķestra mākslinieks Ivars Kalniņš, bet viduslaiku stīgu instrumentu – rata liru – senās mūzikas ansambļa "Schola Cantorum Riga" dibinātājs un vadītājs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors un profesors Guntars Prānis.

Vokālā grupa "Schola Cantorum Riga" ir ansamblis senās mūzikas, sevišķi gregoriskā korāļa, autentiskai interpretēšanai ar ļoti plašu un daudzveidīgu repertuāru. Grupas dziedātāji ir profesionāli mūziķi un mūzikas studenti, kurus vieno mīlestība uz seno mūziku un vēlme to atskaņot iespējami autentiskā interpretācijā. Ansamblis regulāri koncertē Latvijā un ārzemēs, kā arī ieraksta savu mūziku. Par mūzikas albumu "Rīgas mesa" saņemta Latvijas Ierakstu gada balva un par spilgtu koncertdarbību 2016. gadā ansamblis nominēts Latvijas Lielajai Mūzikas balvai.

"Schola Cantorum Riga" dibinātājs un vadītājs Guntars Prānis kopā ar ansambli veic aktīvu koncertdarbību Latvijā un ārzemēs, kā arī ieskaņojis neskaitāmus mūzikas ierakstu albumus. Prānis ir arī daudzu publikāciju autors un pieprasīts lektors dažādos senās mūzikas kursos un konferencēs Latvijā un ārzemēs. Nupat klajā nācis viņa unikālais pētījums par gregoriskajiem dziedājumiem, grāmata "Missale Rigense Livonijas garīgajā kultūrā. Gregoriskie dziedājumi viduslaiku Rīgā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!