Foto: Publicitātes foto

Rīgas cirks savu 130. jubilejas gadu noslēgs ar visai ģimenei piemērotu, pasaulē atzītu izrādi "Fauna" no Lielbritānijas, kas Rīgas Kongresu namā tiks izrādīta skolēnu Ziemassvētku brīvdienu laikā – 28. decembrī.

Cirka izrādē izcili mākslinieki no vadošajām cirka kompānijām rotaļīgi un ar vairāku akrobātikas disciplīnu palīdzību iejutīsies dažādu dzīvnieku tēlos. Dzīvās mūzikas pavadījumā "Fauna" kopā ar skatītāju pētīs līdzības un kontrastus starp cilvēka kustību un instinktīvu rīcību dzīvnieku karaļvalstī. Demonstrējot savas izcilās spējas, katrs no māksliniekiem iemieso izteikti atšķirīgu dzīvniecisku tēlu, kura īpašās iezīmes kalpo par pamatu sižeta attīstībai un savstarpējai saziņai.

Turpinot iesākto tradīciju, uzreiz pēc izrādes klātienē un tiešraidē sociālajos medijos būs iespēja vērot un piedalīties sarunā ar izrādes māksliniekiem.

Cirka kompānijā "Fauna" ir pieci cirka mākslinieki un viens mūziķis, kas iepazinušies, studējot prestižajā cirka skolā DOCH Zviedrijā. Jau kopš darbības pirmssākumiem kolektīvs tiecies ar saviem priekšnesumiem radīt alternatīvu pasauli, kurā akrobātikas elementu tehnika ir tik ļoti precīzi noslīpēta, ka skatītājiem zūd uzvesta cirka priekšnesuma sajūta un viņi spēj pilnībā nodoties pārdzīvojumam kopā ar mākslinieku radītajiem tēliem.

Ar izrādi "Fauna" viņi ir guvuši tūlītēju atzinību pasaules līmeņa skatuves mākslas festivālā "Fringe" Adelaidā, saņemot godalgotos titulus – Labākais jaunais mākslinieks, Labākais cirka priekšnesums un Iknedēļas teatrālās pantomīmas balvu.

Noslēdzot Rīgas cirka 130. jubilejas gadu, cirka valdes locekle Ināra Kehre saka: "Izvērtējot šo gadu, priecājamies, ka esam atjaunojuši attiecības ar skatītājiem, atvedot vairākas pasaules līmeņa izrādes un uzsākot jaunus projektus saistībā ar cirka ēku. Cirka skolas nodarbību skaits ir divkāršojies, un turpinām veidot jaunas grupas, lai visiem pietiek vietu. Bet uz gada lielāko notikumu vēl var paspēt - ar nepacietību gaidām 28. decembri, kad Rīgas Kongresu namā notiks brīnišķīga izrāde "Fauna", kas skatītājus apburs ar tēlainību un izcilām prasmēm."

Kā akcentē Rīgas cirka pārstāvji, cirka nozares attīstīšana un sabiedrības iepazīstināšana ar Rīgas cirka jauno tēlu un darbības vīziju ir bijis viens no nozīmīgākajiem šī gada darbiem, kas būs aktuāls arī turpmākajos gados. Organizējot aktivitātes dažādām mērķauditorijām, arvien vairāk cilvēkiem ir bijusi iespēja cirku izjust un piedzīvot uz savas ādas. Izrādes, cirka skolas nodarbības, sarunas par cirku, meistarklases profesionāļiem un cirka ēkas iedzīvināšana sadarbībā ar teātra trupu "Kvadrifrons" ir tikai dažas no iespējām, kas daudziem ļāvušas atkal piedzīvot cirka radīto brīnumu un veicinājušas izpratni par Rīgas cirku kā starpdisciplināru mākslas centru.

"Rīgas cirka 130. jubilejas gads ir bijis notikumiem bagāts, bet pie tā darbs neapstājas – lai godinātu bagātīgo cirka vēsturi, šobrīd ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latvijai – 100" atbalstu turpinās Rīgas cirka stāstu projekts, kura ietvaros māksliniece Ieva Epnere veido fotoportretus un mēs intervējam cilvēkus, kas katrs savā veidā saistīti ar Rīgas cirku. Aicinām arī ikvienu epastā cirks@cirks.lv ar norādi "Stāstu projektam" iesūtīt savu atmiņu par cirkā piedzīvoto – stāstu, pieredzi vai piedzīvojumu, kas joprojām dzīvs! Interesantākie stāsti tiks publicēti cirka mājas lapā un ar laiku – izstādē," nākotnes plānus ieskicē Rīgas cirka pārstāvji.

Rīgas cirks ir daudzfunkcionāls mākslas centrs, un mērķtiecīgi strādā ne tikai pie nozīmīgu un aktuālu cirka izrāžu piedāvāšanas arvien plašākai publikai, bet arī ilgtermiņā veicina cirka nozares attīstību un atpazīstamību Latvijas sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!