Foto: DELFI/F64/Eduarda Smiļģa Teātra muzejs

2018. gadā "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņēma Dailes teātra vecākais spēlējošais aktieris Gunārs Placēns, kurš skatītāju sirdis iekarojis ar komisku un sirsnīgu tēlu atveidi, katrai no lomām piešķirot daļu no sevis – latvisku pamatīgumu, neapsīkstošu cilvēkmīlestību un naivitāti, kas pievelk un tur savos valgos, jo ietver ko vairāk par to, kas pateikts vārdiem un redzams acīm. 2022. gada 31. augustā mākslinieks svin 95. dzimšanas dienu.

Gunārs Placēns dzimis 1927. gada 31. augustā Madonas apriņķa Sausnējas pagasta "Zemturu" mājās Kristīnes Baltpurviņas un Kārļa Placēna ģimenē. "Mēs – trīs bērni – vecākiem dzimām ik pa diviem gadiem. Pirmais dienas gaismu ieraudzīja Ēvalds, pret kuru liktenis diemžēl bija nežēlīgs – viņš pazuda kara laikā, kad no Rēzeknes skolas tika evakuēts uz Krieviju," teātra zinātniekam Gunnaram Treimanim savulaik atklāja aktieris.

"Vecāki, kā jau īsti lauku cilvēki, darba nebijās un pie tā kopš mazām dienām radināja arī mani. Gribi to vai negribi, patīk vai nepatīk, bet katrs darbiņš bija jāpadara akurāti un precīzi. Man nepatika siena ārdīšana, toties katru no ratiem izkritušu siena kušķīti steidzu celt augšā. Gribējās, lai visapkārt ir tīrs un kārtīgs! Tādu pedantismu manī ieaudzinājuši vecāki."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!