Foto: Valters Pelns
Trešdien, 14. novembrī Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" mākslas telpā tika atklāta mākslas zinātnieces Ramonas Umblijas kūrētā plakātu izstāde "Plakātlaiks. Kanons un individualitāte". Spilgtākie 20. gadsimta 70. un 80. gadu meistaru darbi koncertzālē būs apskatāmi līdz 28. decembrim. Ieeja izstādē – bezmaksas.

"70. – 80. gadu Latvija vēl ir "atkarīgā" Latvija, Brežņeva laiks, bet nevaram teikt, ka mākslā tolaik valdīja sociālais reālisms, kā bieži vien par šo laiku tiek runāts. Jā, politikekonomikā tas ir pelēks stagnācijas laiks, bet kultūrā 70. gadu sākumā jūtams uzplaukums. Izcilas mākslinieciskās personības sāk pakāpeniski drupināt visu, kas saistās ar sociālo reālismu. Un plakātmāksla ir viena no tām lielajām "drupinātājām"! Pierādījums ir arī šī izstāde, kur plakāts ir mākslas darbs, ne ideoloģijas ierocis! Plakāts kļūst par karognesēju, kas ir daudzrunīgs pat zem ideoloģijas cenzūras," izstādes atklāšanas uzrunā teica tās kuratore, mākslas zinātniece Ramona Umblija.

Izstādes trīsdesmit divos plakātos redzami 20. gadsimta 70. un 80. gadu izcilāko meistaru darbi, kas atspoguļo Latvijas kultūras kanona vērtības. Pārstāvēts Ilmārs Blumbergs, Juris Dimiters, Laimonis Šēnbergs, Juris Putrāms, Andris Breže, Gunārs Lūsis, Georgs Smelters, Ivars Mailītis, Frančeska Kirke un Visvaldis Asaris.

Plakāti uz izstādes laiku saņemti no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Zinātnisko dokumentu centra krājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!