Foto: Publicitātes foto

Latvijas valsts un Latvijas Nacionālās operas trupas simtgadē klajā nāk albums "No skices līdz izrādei. Latvijas Nacionālā opera un balets 100", kurā pirmo reizi tik plašā klāstā apkopoti izcilu mākslinieku dekorāciju un kostīmu meti līdztekus izrāžu fotogrāfijām, kas ļauj ieskatīties teātra bagātajā vēsturē.

Grāmatas idejas autors ir Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš, savukārt albuma veidotāji un teksta autori ir mākslas vēsturniece Anita Vanaga un operas vēsturnieks Mikus Čeže, sastādītāja un projekta koordinatore - mākslas vēsturniece, Dr. art. Anna Ancāne, grāmatas mākslinieks – grafiķis, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Guntars Sietiņš, pirmizrāžu hronikas un personu rādītāja sastādītājs – vēsturnieks un arhīvu eksperts Kārlis Zvirgzdiņš.

Albuma "No skices līdz izrādei" 368 lappusēs pirmo reizi apkopotas vizuālās liecības par izcilāko veikumu scenogrāfijas un kostīmu mākslas jomā Latvijas Nacionālās operas kolektīva un Latvijas Nacionālā baleta darbības laikā – kopš trupas dibināšanas 1918. gadā līdz pat mūsdienām. Grāmata ļauj palūkoties uz jau zināmo no cita rakursa un iepazīt arī līdz šim neizzināto māksliniecisko mantojumu.

Albuma "No skices līdz izrādei" vizuālā daļa sākas ar Latvju operas pirmo uzvedumu, Riharda Vāgnera "Klīstošo holandieti" 1918. gada 15. oktobrī: iestudējumu veidoja diriģents Teodors Reiters, režisors Dmitrijs Arbeņins, dekorāciju un kostīmu mākslinieks Jānis Kuga. Albumā atainotās simtgades gredzens noslēdzas 2018. gada 28. septembrī ar pirmizrādi operai "Klīstošais holandietis", kuru veidojuši diriģents Mārtiņš Ozoliņš, režisors Viesturs Kairišs, scenogrāfs Reinis Dzudzilo un kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo.

Tāpat pirmo reizi izveidota visaptveroša Latvijas Nacionālās operas un baleta jauniestudējumu hronika, kurā uzskaitīti 664 uzvedumi.

Albumu "No skices līdz izrādei" par īpašu cenu varēs iegādāties 16. un 17. novembrī koncerta "Mūsu Operai 100" starpbrīžos parterā un beletāžā. Tāpat grāmatu varēs nopirkt Latvijas Nacionālās operas kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!