Foto: Agnese Zeltiņa

Nacionālā kino balva "Lielais Kristaps" nedēļas nogalē – 10. un 11. novembrī – aicina visus kino mīļotājus uz izcilu Latvijas filmu izlasi, no kurām daudzas tapušas programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" un vēsta par mūsu nacionālajai identitātei būtiskām tēmām, kā arī piedalīties radošajās darbnīcās, tikties ar filmu autoriem un noskatīties vairākas pirmizrādes. Piedāvājam foto atskatu uz sestdien, 10. novembrī, notikušajā ģimenes dienā, kurā varēja piedalīties skaņu radošajā darbnīcā kopā ar Nilu Īli un noskatīties filmu "Bille".

Savukārt 11. novembrī pulksten 10.00 radošajā darbnīcā bērni aicināti piedzīvot rītu kopā ar "Brain Games" galda spēlēm, iemēģinot savas prasmes un veiklību dažādās iztēli rosinošās spēlēs – pingvīnu slidināšanā un zivju ķeršanā vienā no populārākajām galda spēlēm bērniem "Ice Cool", kā arī būvējot pilsētas un stāstot pasaku stāstus. Mazie skatītāji kopā ar vecākiem, vecvecākiem vai draugiem divos rīta seansos varēs noskatīties arī filmas "Paradīze 89", "Bille" un "Turpinājums".

Tāpat 11. novembrī, Lāčplēša dienā, "Lielā Kristapa" programmā būs iespēja apmeklēt Ludmilas Ikeres dokumentālās filmas "100 gadi esības vējos" pirmizrādi par 16 Latvijas vienaudžiem, viņu skarbo pieredzi 100 un vairāk dzīves gadu laikā, spēju pārvarēt grūtības, viņu atmiņu stāstiem, skatu uz šodienu un vēlējumiem Latvijas nākotnei. Tāpat varēs noskatīties arī sešas "Latvijas koda" filmas, tostarp Armanda Zača filmu "Terapija" par 30 gadus jauna vīrieša centieniem ieviest savā dzīvē radikālas pārmaiņas, Toma Upīša "Sencis" – veltījumu visiem bērniem, kas auguši bez viena no vecākiem, Lienes Laviņas-Kalnaellas "Dabas liegums – Zilaiskalns" par sabiedrības zinātkāres un kultūrvēstures mijiedarbību un citas.

Ārpuskonkursa pirmizrādi piedzīvos filma "Spertāla Kapričo" – vēstījums par Arvīda Spertāla (1897-1961) dzīvi, devumu Latvijas kultūrā, augstajiem ideāliem mākslā, teātrī, kā arī vēsturiskajiem notikumiem, kas ietekmēja viņa dzīvi. Dienas noslēgumā pulksten 16.00 varēs noskatīties Rīgas dokumentālā kino skolas retrospekciju ar pazīstamā kino kritiķa un teorētiķa, "Lielā Kristapa" mūža balvas laureāta, Ābrama Kleckina komentāru un diskusiju.

Uz visiem "Lielā Kristapa" filmu seansiem un pasākumiem biļetes pieejamas kinoteātra "Splendid Palace" kasēs. Rīgas dokumentālā kino skolas retrospekcija 11. novembrī ir bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!