Foto: Ieva Kauliņa
Pēc pirmizrādēm Londonā un Starptautiskajā jaunā teātra festivālā "Homo Novus" Rīgā, latviešu dokumentālā teātra un kino režisores Kristas Burānes un britu teātra mākslinieka un rakstnieka Endija Fīlda kopīgi veidotā izrāde "Noktirne" dosies uz Reikjaviku, kur 15. novembrī tiks izrādīta festivālā "Spectacular".

"Noktirne" ir Burānes, Fīlda un viņu domubiedru – latviešu scenogrāfes Ievas Kauliņas un zviedru horeogrāfa Ērika Ēriksona veidota izrāde, kas aizved skatītāju pilsētas neredzamajā un nepieradinātajā daļā, mainot ierasto skatiena fokusu un kustību trajektoriju. Reizē izrāde un fizisks ceļojums, "Noktirne" notiek gaismas un tumsas robežzonā, kur cilvēka radītais sastopas ar dabisko, un uzdod jautājumu par to līdzāspastāvēšanas nosacījumiem.

Papildus izrādei Reikjavikā 15. novembrī Krista Burāne piedalīsies arī festivāla rīkotajā simpozijā.

Izrāde "Noktirne" ir daļa no starptautiskā projekta "Urban Heat" aktivitātēm un notiek ar ES programmas "Radošā Eiropa" atbalstu.

Savukārt no 25. līdz 29. novembrim teātris "Kanuti Gildi SAAL Tallinā rīko festivālu LAT.EST, kas iepazīstinās ar latviešu jaunajiem (skatuves) māksliniekiem. Šī būs latviešu mākslinieku atbildes vizīte, sekojot igauņu laikmetīgā teātra viesizrādēm Rīgā gada sākumā, ko rīkoja Latvijas Jaunā teātra institūts. Abi festivāli ir daļa no Latvijas un Igaunijas Simtgades programmas.

Līdzīgi kā igauņu teātra programma Latvijā noritēja Igaunijas neatkarības mēnesī februārī, latviešu mākslinieki viesosies Tallinā uzreiz pēc Latvijas valsts neatkarības svinībām 20.-25. novembrī. Centrālais notikums "LAT.EST" festivālā Tallinā, tāpat kā tas bija Rīgā, būs latviešu un igauņu mākslinieku kopdarba "Pirmie, kas aiziet" izrādes 20. un 21. novembrī. Šis darbs, kura radīšanā piedalījās astoņi abu valstu mākslinieki – Toms Auniņš, Austra Hauks, Joanna Kalma, Kārlis Krūmiņš, Epa Kubu, Kristīna Normana, Karolīna Poska, Valters Sīlis – pirmizrādi piedzīvoja Igauņu laikmetīgā teātra programmā Rīgā šī gada februārī. Izrāde analizē to, kā abu valstu politika ir atspoguļojusies lībiešu dzīvē un ko būt lībietim nozīmē šodien. Galu galā tā uzdod jautājumu: "Vai izzušana tiešām ir traģēdija?

Līdzās darbam "Pirmie, kas aiziet" "LAT.EST" festivāla programmā Tallinā ir iekļauta Rūtas Ronjas Pakalnes (Latvija) un Lauras Kvelsteinas (Igaunija) godalgotā dejas izrāde "Connext", Voldemāra Johansona instalācija "Slāpes", kā arī mākslinieku Katrīnas Neiburgas, Austras Hauks, Jāņa Sniķera un Emera Varka (Igaunija) video darbu vakars.

"LAT.EST" Tallinā notiek ar komitejas "Estonia 100" un Igaunijas Kultūras ministrijas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!